poniedziałek, 3 grudnia 2018

Rote Grütze


Rote Grütze to słodki deser popularny w niemieckiej kuchni, jak również w krajach skandynawskich.
Podstawa deseru to czerwone owoce: maliny, czerwona porzeczka, truskawka lub wiśnie zagotowane w soku z owoców, wodzie  lub czerwonym winie, następnie zagęszczone mączką ziemiaczaną, kukurydzianą, ryżową lub sago. Najczęściej podawany z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.
W zależności od rodzaju i koloru użytych owoców istnieje także wersja: Gelbe Grütze lub Grüne Grütze.
To nic innego  jak nasz popularny kisiel, tylko  w wersji na bogato, bo przygotowany i podawany z całymi  owocami.

Doskonały sposób na bardzo prosty deser i zużycie zamrożonych owocowych zapasów, jednocześnie smaczna porcja owoców obowiązkowa w codziennej diecie.
Do przygotowania deseru wykorzystałam popularną mieszankę kompotową ze sklepowej lady chłodniczej.

Składniki:

1 mieszanka kompotowa z czerwonych owoców - 450 g
400 ml wody
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
kilka goździków, cynamon
2-3 łyżki ksylitolu/cukru

Przygotowanie:
  • mieszankę kompotową zalać wodą (1/3  szklanki odlać), dodać przyprawy, cukier i zagotować. Gotować kilka minut
  • pozostawioną wodę wymieszać z mączką ziemniaczaną i zagęścić zagotowane owoce
  • kisiel rozlać do pucharków/kompotierek i podawać gorący lub zimny sam lub z sosem waniliowym/lodami/bitą śmietaną
                                                                    SMACZNEGO !

4 komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba!
    Zrobię na świąteczne spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, na dobrym winku nabierze świątecznego charakteru:)

      Usuń

  2. Naturalny kisiel, musi smakować naprawdę dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!