Smażone buraczki z suszonymi grzybami

Kolejny przepis na buraczki do obiadu. Tym razem buraczki na bogato i bardzo (po) świątecznie, z suszonymi grzybkami. Szczególnie smaczne odgrzewane, na drugi dzień jak smaki się przegryzą.

Warzywa bogate w witaminy, związki mineralne, fito składniki i błonnik zapewniają układowi odpornościowemu prawidłowe działanie — to podstawa zdrowej diety.

Każdy nowy przepis na wykorzystanie warzyw to smaczne urozmaicenie codziennej diety.
Ten przepis idealnie wpisuje się w (po) świąteczne klimaty dzięki dodatkowi suszonych grzybków.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych buraków
  • 30 g namoczonych leśnych grzybów
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka nasion kolendry

Przygotowanie:

  • namoczyć grzyby. Użyłam cieniutkich jak bibułka suszonych sklepowych grzybów 
  • uprażyć na suchej patelni kminek i kolendrę, następnie rozetrzeć w moździerzu
  • na patelni rozpuścić masło, dodać przyprawy i grzyby. Poddusić
  • w międzyczasie zetrzeć buraki na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej
  • buraczki dołożyć na patelnię, przesmażyć. Doprawić solą, octem i pieprzem
  • podawać na ciepło lub zimno

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *