czwartek, 27 grudnia 2018

Smażone buraczki z suszonymi grzybami


Kolejny przepis na buraczki do obiadu. Tym razem buraczki na bogato i bardzo (po)świątecznie, z suszonymi grzybkami. Szczególnie smaczne odgrzewane, na drugi dzień jak smaki się przegryzą.
Warzywa bogate w witaminy, związki mineralne, fitoskładniki i błonnik zapewniają układowi odpornościowemu prawidłowe działanie - to podstawa zdrowej diety.
Każdy nowy przepis na wykorzystanie warzyw to smaczne urozmaicenie codziennej diety.
Ten przepis idealnie wpisuje się w (po)świąteczne klimaty dzięki dodatkowi suszonych grzybków.

Składniki:

300 g ugotowanych buraków
30 g namoczonych leśnych grzybów
50 g masła
2-3 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
łyżeczka kminku
łyżeczka nasion kolndry

Przygotowanie:
  • namoczyć grzyby . Użyłam cieniutkich jak bibułka suszonych sklepowych grzybów 
  • uprażyć na suchej patelni kminek i kolendrę, następnie rozetrzeć w moździerzu
  • na patelni rozpuścić masło, dodać przyprawy i grzyby. Poddusić
  • w międzyczasie zetrzeć buraki na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej
  • buraczki dołożyć na patelnię, przesmażyć. Doprawić solą, octem i pieprzem
  • podawać na ciepło lub zimno
                                                                SMACZNEGO !

źródło: gazetka Delikatesów Centrum


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!