Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów

Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz nie zrobi smacznego dania.

Płaty mięsa wystarcza rozbić, obsmażyć, następnie dusić, a z dodatkiem suszonych grzybków to już prawdziwa poezja smaku. Wszystko! Minimum składników, maksimum smaku! Tak przygotowane bitki sprawdzą się na każdą rodzinną uroczystość lub super niedzielny obiadek.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z udźca
  • 1 duża cebula
  • 30 g suszonych grzybów
  • mąka do oprószenia
  • olej/smalec
  • 1 łyżka wódki

Przygotowanie:

  • mięso pociąć na 1-1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, duże kawałki przekroić na pół. Każdy plaster obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Usmażone kawałki mięsa odkładać do rondla, w którym będziesz dusić bitki
  • po obsmażeniu mięsa, wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć przez kilka minut, następnie dołożyć do rondla z mięsem
  • namoczyć grzyby w gorącej wodzie, by wypłukać resztki piasku. Grzyby dołożyć do rondla, a wodę z moczenia wlać przez sitko. Dolać wody, w takiej ilości, by przykryć mięso. Dodać łyżkę wódki, która ma za zadanie zmiękczyć mięso 
  • dusić pod przykryciem do miękkości, u mnie trwało to 1,5 godziny. W zależności od jakości mięsa możesz dusić je do miękkości nawet około 3 godzin 
  • podawać z kluskami/kaszą i np. z sałatką z czerwonych buraczków.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *