Ciasteczka z płatków migdałowych i żurawiny

Oto propozycja na zagospodarowanie  pozostałych po świętach bakalii — płatków migdałowych i żurawiny — błyskawiczne do przygotowania ciasteczka. Bez jajek, uroczo się prezentują i są super smaczne.

Składniki:

  • 30 g mąki orkiszowej jasnej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki ksylitolu/miodu
  • 25 ml śmietany kremówki
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g migdałów w płatkach

Przygotowanie:

  • w rondelku rozpuścić masło ze słodzidłem, następnie dolać śmietankę i ostudzić
  • w misce połączyć bakalie z mąką. Po czym wlać zawartość rondelka. Wymieszać
  • ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 170′ C około 15 minut, do zrumienienia

SMACZNEGO!

Źródło: Magazyn kulinarny Delikatesy Centrum — zima 2018

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *