środa, 16 stycznia 2019

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja


Gołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest, by sos nie był przygotowany na bazie sklepowego koncentratu pomidorowego, a z naturalnego przecieru. Taki sos ma zupełnie inny smak.

Doskonały posiłek obiadowy lub kolacyjny z puree ziemniaczanym lub pajdą chleba.

Składniki:


mięso z udźca - 1 kg
1,5 szklanki ryżu
1 duża włoska kapusta
2,5 szklanki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła ghee/oleju
400 ml przecieru pomiodorowego (przepis z bloga), passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
sól, pieprz
cukier
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego

Przygotowanie:
  • ryż ugotować w bulionie warzywnym w nieco zmniejszonej ilości wody niż normalnie. Opłukany ryż zalać gorącym bulionen i gotować, aż wchłonie cały płyn
  • cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle
  • mięso zmielić
  • zmielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i zeszkloną cebulką. Intensywnie doprawić do smaku solą i pieprzem
  • z kapusty wyciąć głąb. Główkę kapusty umieścić w garnku (dopasowanym wielkością do rozmiaru kapusty) z gotującą się, osoloną wodą. Po kilku minutach sukcesywnie ściągać zblanszowane liście. Same łatwo odzielają się od główki. Odkładać na bok, do ostudzenia, następnie ostrym nożykiem ściąć gruby nerwy liściowe 
  • na środek każdego liścia nakładać farsz, boki założyć do środka, następnie zrolować. Czynności  powtórzyć do wykorzystania całego farszu
  • na dnie sporego rondla rozłożyć resztki liści kapusty i w dwóch warstwach ułożyć przygotowane gołąbki. Gołąbki przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą z gotowania kapusty (multum soli mineralnych!) i gotować około 45 minut
  • domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby wodą z gotowania gołąbków i zagotuj. Dodaj 1-2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego. Gdy używasz pomidorów z puszki na końcu zblenduj, do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli lubisz możesz zabielić sos kwaśną śmietaną lub jogurtem
                                                                     SMACZNEGO !





4 komentarzy

  1. Pyszne!
    W mojej rodzinie od zawsze gołąbki są z włoskiej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię:) Jest szlachetniejsza i pięknie się prezentuje:)

      Usuń
  2. Czy wody w garnku musi na tyle dużo aby zakryła kapustę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o zdejmowanie liści? Nie, wystarczy do połowy główki, a garnek przykryj pokrywką i para zrobi swoje:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!