Lany chrust vel faworki lane

Lany chrust to idealna, słodka przekąska na cały okres  Karnawału i na Tłusty czwartek. To takie ekspresowe faworki dla zapracowanych, bo odpada żmudne wałkowanie i wykrawanie pojedynczych ciasteczek.

Wymieszane składniki na ciasto umieszczasz w woreczku i bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz wyciskasz chruściki. To świetna zabawa, bo tak naprawdę do końca nie wiesz co, wyciągniesz z garnka. Zaskakujące kształty tworzysz wg własnej fantazji.

Z cieniutkiego strumyczka ciasta otrzymasz chruścik bardzo chrupiący, z grubszego bardziej mięsiste, racuchowate w smaku.

Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 20 ml wódki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej/ smalec do smażenia
  • cukier puder/ksylitol do posypania

Przygotowanie:

  • oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno
  • mleko zmiksować z żółtkami i mąką na gładkie ciasto bez grudek. Dodać wódkę i cukier waniliowy, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą pianę z białek
  • ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub po prostu do mocnego woreczka. Na końcu obciąć rożek. Proponuję woreczek umieścić w wysokim naczyniu, boki woreczka wywinąć na zewnątrz, następnie napełnić ciastem
  • w garnku rozgrzać olej/smalec do temperatury 180′ C. Na rozgrzany olej wyciskać dowolne kształty. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Najwygodniej przewracać patyczkiem do szaszłyków. Wyławiać i układać na papierowych ręcznikach celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *