sobota, 19 stycznia 2019

Lany chrust vel faworki lane


Lany chrust to idealna, słodka przekąska na cały okres  Karnawału i na Tłusty czwartek.
To takie ekspresowe faworki dla zapracowanych, bo odpada żmudne wałkowanie i wykrawanie pojedyńczych ciasteczek.
Wymieszane składniki na ciasto umieszczasz w woreczku i bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz wyciskasz chruściki. To świetna zabawa, bo tak naprawdę do końca nie wiesz co wyciągniesz z garnka. Zaskakujące kształty tworzysz wg własnej fantazji.
Z cieniutkiego stumyczka ciasta otrzymasz chruścik bardzo chrupiący, z grubszego bardziej mięsiste, racuchowate w smaku.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.

Składniki:


200 g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa jasna)
150 ml mleka
2 jajka
cukier waniliowy
szczypta soli
20 ml wódki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
olej/ smalec do smażenia
cukier puder/ksylitol do posypania

Przygotowanie:

  • odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno
  • mleko zmisować z żółtkami i mąką na gładkie ciasto bez grudek. Dodać wódkę i cukier waniliowy, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą pianę z białek
  • ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub po prostu do mocnego woreczka. Na końcu obciąć rożek. Proponuję woreczek umieścić w wysokim naczyniu, boki woreczka wywinąć na zewnątrz, następnie napełnić ciastem
  • w garnku rozgrzać olej/smalec do temperatury 180' C. Na rozgrzany olej wyciskać dowolne kształty. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Najwygodniej przewracać patyczkiem do szaszłyków. Wyławiać i układać na papierowych ręcznikach celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem
                                                                  SMACZNEGO !






0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!