Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami

Pierogi z mięsem z rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym.

Z pierogami nieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu.

Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem, np. poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej.

Ekonomiczny, tani i pyszny obiad.

Składniki na ciasto (na około 50 pierogów):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • solidna szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła/oleju

Składniki na farsz:

  • 250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina)
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee

Omasta:

  • przysmażona cebulka, skwarki

Przygotowanie:

  • obraną cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów
  • mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy farsz jest za suchy, dodaj 1-2 łyżki bulionu
  • zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki i wykrawaj metalowym pierścieniem lub szklanką kółka, nakładaj po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlep brzegi. Odkładaj na ściereczkę kuchenną
  • pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kilka minut licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
  • podawaj z przysmażoną cebulką lub skwarkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *