sobota, 12 stycznia 2019

Smarowidło (pesto) z czerwonej kapusty do chleba


Czerwona kapusta to nie tylko smaczny dodatek do drugiego dania, bo możesz wyczarować z niej prawdziwe pyszności, jak np. dzisiejsze smarowidło do chleba. Jest super smaczne, a pod zębami chrupią i zmiksowana, soczysta kapusta i orzechy włoskie. Idealnie wpisuje się w tegoroczny trend zdrowego odżywiania i na pewno Ci posmakuje!
Proste i tanie, a jednak niecodzienne, zaskakujące i wyszukane smarowidło. Kapusta czerwona jest bardzo bogata w składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 40 kcal), szczególnie bogata w antocyjany - najsilniejsze przeciwutleniacze i tiaminę - witaminę B1.
Całość do schrupania na surowo, zatem nie ma żadnych strat witamin i składników mineralnych.

Składniki:
 
300 g czerwonej kapusty (ćwiartka)
1 jabłko
100 g orzechów włoskich
1/2 bio cytryny
2 łyżki białego serka
sól, pieprz
2 łyżki czerwonego pieprzu
1 łyżka oleju z pestek dyni
zielenina
1/2 papryczki chili - opcjonalnie

Przygotowanie:
  • czerwoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Przy pomocy malaksera z nożykiem w kształcie litery S zmiksować razem z orzechami 
  • wymieszać z serkiem sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą i pieprzem
  • podawać z pieczywem, czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu i zieleniną. Na końcu skropić olejem
  • przechowywać w lodówce do 3-4 dni
                                                                  SMACZNEGO !

źródło: Häppchen 40/2018 von Tegut

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!