Smarowidło (pesto) z czerwonej kapusty do chleba

Czerwona kapusta to nie tylko smaczny dodatek do drugiego dania, bo możesz wyczarować z niej prawdziwe pyszności, jak np. dzisiejsze smarowidło do chleba. Jest super smaczne, a pod zębami chrupią i zmiksowana, soczysta kapusta i orzechy włoskie. Idealnie wpisuje się w tegoroczny trend zdrowego odżywiania i na pewno Ci posmakuje!

Proste i tanie, a jednak niecodzienne, zaskakujące i wyszukane smarowidło. Kapusta czerwona jest bardzo bogata w składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 40 kcal), szczególnie bogata w antocyjany — najsilniejsze przeciwutleniacze i tiaminę — witaminę B1. Całość do schrupania na surowo, zatem nie ma żadnych strat witamin i składników mineralnych.

Składniki:

  • 300 g czerwonej kapusty (ćwiartka)
  • 1 jabłko
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 bio cytryny
  • 2 łyżki białego serka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • zielenina
  • 1/2 papryczki chili — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • czerwoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Przy pomocy malaksera z nożykiem w kształcie litery S zmiksować razem z orzechami 
  • wymieszać z serkiem sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą i pieprzem
  • podawać z pieczywem, czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu i zieleniną. Na końcu skropić olejem
  • przechowywać w lodówce do 3-4 dni

SMACZNEGO!

Źródło: Häppchen 40/2018 von Tegut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *