Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy)

Drożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood — jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż zwykle i bardzo smaczne. Tradycyjne mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety!

Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec — bardzo polecam!

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki orkiszowej (300+100)
  • 170 ml mleka kokosowego
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 200-250 g jarmużu
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • garstka orzechów włoskich

Wykonanie:

  • liście jarmużu pozbawić grubego nerwu środkowego, następnie zblanszować je przez kilka minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać
  • na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę posiekaną w drobną kosteczkę z czosnkiem, następnie dołożyć marchew startą na grubych oczkach tarki jarzynowej. Smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu na patelnię wyłożyć jarmuż i przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia
  • mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka „upłynnić” drożdże. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nieklejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku rozsmarować przygotowany farsz jarmużowy, przykryć drugą połową placka. Pokroić na 3- cm pasy. Każdy pasek skręcić wg osi, następnie zwinąć w bułeczkę, koniec założyć pod spód. Nie za bardzo przejmuj się kształtem, bo wszystkie niedoskonałości wyrówna piekarnik podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rozmąconym z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi
  • piec w 200′ C około 25 minut
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *