Mini pączusie serowe — quarkbällchen

Pączusie serowe są bardzo proste do przygotowania. Przymierzałam się do przepisu od dawna, bardzo byłam ciekawa ich smaku. Smak jest niestety proporcjonalny do nakładu pracy, czyli taki sobie. Zjadliwe tylko na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, dlatego nie ma sensu robić ich w większej ilości na zapas.

Jestem trochę zdziwiona popularnością, jaką cieszą się na blogach. No, ale to wszystko kwestia smaku. Małżonek się zajadał…. Karnawał to najlepszy czas na mini pączkowe słodkości!

Składniki:

  • 250 g serka homogenizowanego
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mączki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2 średnie jajka
  • esencja waniliowa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • minimum 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:

  • serek zmiksować z jajkami, dodać resztę składników i wymieszać, ale niezbyt długo. Serek powinien być dość zwięzły
  • podgrzać tłuszcz do temperatury 175′ C
  • formować w dłoniach lub nabierać łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego i partiami wkładać na rozgrzany olej. Nie wkładać jednorazowo za dużo, ponieważ pączki same się obracają i powinny mieć miejsce na obrót
  • wyławiać drucianą łyżką i odkładać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • na koniec obtoczyć w cukrze 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *