poniedziałek, 18 lutego 2019

Surówka z pasternaku i jabłka


Pasternak z wyglądu podobny do piertuszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał.
Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie.
Bardzo polecam!

Składniki :

1 korzeń pasternaku - 250 g
1 duże jabłko - 200 g
200 g jogurtu
2 łyżki sokiu z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
natka pietruszki

Przygotowanie:

  • wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem
  • pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym
  • przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki 

                                                                  SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!