Wiosna w ogrodzie rozgościła się na dobre, teraz czas na wiosnę na talerzu. Przełom marca i kwietnia to czas zbiorów roszponki. Te maleńkie zielone listki są pełne beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych, mają niski IG oraz 21 kcal w 100 g.
Poza tym jest niezwykle delikatna i smaczna, dlatego warto zaprosić ją do swojej kuchni.
Ponieważ w ogrodzie króluje teraz forsycja, naturalnym jest, że wylądowała razem z roszponką w wiosennej sałatce.
Pewnie nie wiesz, że kwiaty forsycji to ceniony materiał zielarski, zawierają 1% rutyny co jest wyjątkową sensacją w świecie ziół.
Ponadto obniżają poziom glukozy we krwi, wzmacniają diurezę, działają rozkurczowo, uspakajająco i przeciwzapalnie. Stabilizują strukturę włókna kolagenowego. Są smaczne, kolorowe i warto wykorzystać je w kuchni. Idealne do omletów, naleśników, past, twarogów i sałatek. Teraz w sezonie pijemy herbatkę z kwiatów forsycji. Warto zebrać kwiatki i ususzyć, by starczyły na dłużej
Dzisiejszą sałatkę przygotowałam najprościej, po prostu z lekkim winegretem, dla chrupkości dodałam wiórki marchewki. Możesz dodać podprażone ziarenka słonecznika lub maleńkie pomidorki koktajlowe.
125 g roszponki-bio
1 marchew
garść kwiatów forsycji
3 łyżki oleju (używam oleju z krokosza)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
Przygotowanie:
- roszponkę krótko wypłukać w sporej ilości zimnej wody. Odwirować w wirówce do sałat
- olej wymieszać z octem i miodem do powstania gładkiej emulsji
- marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- na talerzu układać warstwami liście roszponki i wiórki marchewki, na końcu rozłożyć kwiaty forsycji
- tuż przed podaniem skropić sałatkę winegretem
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Takiej wersji roszpunki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńLubię zaskakiwać, polecam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!