Babka pomidorowa — wege

Babka pomidorowa jest puszysta, wilgotna i nie smakuje pomidorowo, ani trochę. Pomidorom zawdzięcza tylko ładny karmelowy kolorek. Ciasta z warzywami ostatnimi czasy są bardzo popularne. Po cukinii, buraku, marchewce kolej przyszła na pomidora. Nic dziwnego, bo w dobie poszukiwania zdrowej żywności wykorzystujemy każdą możliwość, by nawet ciacho do popołudniowej kawki miało konkretne walory zdrowotne. Tu proszę bardzo, całkiem niemała porcja likopenu!

To ciasto do zrobienia dla początkujących, bo ogranicza się do wymieszania składników, podobnie jak przy przygotowaniu muffinek. Dzięki kwaśnym pomidorom ciasto rośnie jak szalone. Ciasto robiłam już kilkakrotnie, początkowo piekłam je w keksówce, a wielkanocna pora natchnęła mnie, by upiec je w formie babki. Super smakuje z polewą czekoladową!

Składniki:
Mokre
:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru

Suche

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzać do 180*C
  • do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę (nie puszkę) pomidorów, banan, cukier i zmiksować na gładki, gęsty, puszysty krem
  • w osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych wlać mokre i bardzo krótko wymieszać
  • ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec 45 minut do zrumienienia
  • studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *