Mini chałki wielkanocne

Chałka drożdżowa to delikatne, puszyste domowe pieczywo idealne na wielkanocne śniadanie i na każdy inny dzień w roku. Moja chałka jak wszystkie inne wypieki na blogu upieczona została z mąki orkiszowej. Tym razem zamiast jednej dużej chałki zrobiłam kilka mniejszych. Przepis jest prosty, a ciasto cudownie plastyczne i łatwe do współpracy. Polecam!

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 75 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki miodu/cukru

Dodatkowo:
2 łyżki mleka+1 żółtko

Przygotowanie:

  • przygotuj ciasto
  • wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i powtórnie zagnieć
  • podziel na 7 części (po około 150 g), następnie każdą z nich na kolejne 3 i uformuj wałeczki. Zlep 3 końce wałeczków i zapleć dość luźno jak tradycyjny warkocz. Tak samo powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta
  • splecione chałki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia
  • wyrośnięte chałki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika
  • piecz w 180*C 20-23 minuty do zrumienienia
  • po wyjęciu z piekarnika studź na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *