sobota, 13 kwietnia 2019

Mini chałki wielkanocne


Chałka drożdżowa to delikatne, puszyste domowe pieczywo idealne na wielkanocne śniadanie i na każdy inny dzień w roku. Moja chałka jak wszystkie inne wypieki na blogu upieczona została z mąki orkiszowej. Tym razem zamiast jednej dużej chałki zrobiłam kilka mniejszych.
Przepis jest prosty, a ciasto cudownie plastyczne i łatwe do współpracy. Polecam!


Składniki:

500 g mąki orkiszowej jasnej 630
200 ml mleka
30 g drożdży
75 g masła
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki miodu/cukru
dodatkowo:
2 łyżki mleka+1 żółtko

Przygotowanie:

  • ciasto przygotuj wg bazowego przepisu z bloga 
  • wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i powtórnie zagnieć
  • podziel na 7 części (po około 150 g), następnie każdą z nich na kolejne 3 i uformuj wałeczki. Zlep 3 końce wałeczków i zapleć dość luźno jak tradycyjny warkocz. Tak samo powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta
  • splecione chałki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia
  • wyrośnięte chałki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika
  • piecz w 180*C 20-23 minuty do zrumienienia
  • po wyjęciu z piekarnika studź na kratce
                                                                 SMACZNEGO !


2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!