Sezon rabarbarowy w pełni, czas zatem na wykorzystanie go do przygotowania drożdżowych bułeczek. Kwaskowaty, orzeźwiający rabarabar to idealny surowiec na wszystkie słodkości.
Bułeczki są proste do przygotwania, wystarczy pocięte kawałki rabarbaru ułożyć na cieście. Dla koloru dodałam po jednej truskawce. Owsiana kruszonka to dodatkowa porcja błonnika.
Bułeczki są mięciutkie i puszyste, świetnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.
Znikają w oka mgnieniu, także najlepiej upiec je z dużej porcji ciasta. To porcja na 2 blachy z piekarnika.
Składniki na ciasto:
500 g mąki orkiszowej jasnej
200 ml mleka
1 jajko+1 żółtko
30 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki miodu/cukru
75 g masła
Składniki na kruszonkę:
50 g płatków owsianych
50 g mąki orkiszowej
2-3 łyżki ksylitolu
dodatkowo:
450 g rabarbaru (przed obraniem)
kilkanaście małych truskawek
2 łyżki ksylitolu/cukru
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
1 białko+1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z bloga
- rabarbar obierz, pokrój w 1-cm kawałki, wymieszaj z cukrem i mączką ziemniaczaną. Odstaw
- składniki na kruszonkę rozetrzyj w palcach. Wstaw do schłodzenia do lodówki
- wyrośnięte ciasto zagnieć powtórnie i podziel na 60-70 g kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę i układaj w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Przykryj blachy ściereczką, by ciasto nie wysychało
- gdy ciasto wyrośnie w każdym kawałku zrobić przy pomocy dna szklanki wgłębienia na owoce przyciskając mocno do dna blachy. Dno szklanki za każdym razem omączyć, by nie przyklejało się do ciasta. Każde wgłębienie wypełnij przygotowanym rabarbarem. Dodatkowo włóż po jednej truskawce dla smaku i koloru. Rant bułeczek posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką
- ustaw blachy w nagrzanym piekarniku i piecz bułki 12 minut, następnie zamień blachy miejscami i piecz następne 12 minut, do zrumienienia
- studzić na kratce. Nadmiary idealnie nadają się do zamrażania
SMACZNEGO !
1 komentarzy
pyszne drożdżówki
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!