Dziś serwuję koktajl z białymi szparagami. Po zielonych, zdecydowanych w smaku przyszła kolej na delikatną w smaku białą odmianę. Szparagom towarzyszy kolejna wiosenna nowalijka - kalarepka. Oba warzywa mają niewiele kalorii i moc wartości odżywczych. I białe szparagi i kalerepka to multum witamin i soli mineralnych tak potrzebnych w wiosennej diecie. Czy wiesz, że niepozorna kalarepka dzięki sporej zawartości luteiny zadba o Twoje oczy?
Białe szparagi mają niesamowite właściwości oczyszczające, dlatego są niezastąpione w wiosennej diecie.
Warzywa spożywane na surowo zachowują wszystkie składniki odżywcze, zapraszam do miksowania.
Składniki:
4-5 białych szparagów
1/2 kalarepki
1 banan
1 pomarańcza
1 cm kawałek imbiru
1 plaster mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Obierki i końcówki zachowaj do przygotowania wywaru na zupę szparagowę (przepis tutaj)
- resztę warzyw i owoców obrać i pokroić na mniejsze cząstki, następnie umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
- podawać zaraz po zmiksowaniu
NA ZDROWIE !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!