poniedziałek, 6 maja 2019

Koktajl z białych szparagów i kalarepki. Wiosenne oczyszczenie


Dziś serwuję koktajl z białymi szparagami. Po zielonych, zdecydowanych w smaku przyszła kolej na delikatną w smaku białą odmianę. Szparagom towarzyszy kolejna wiosenna nowalijka - kalarepka. Oba warzywa mają niewiele kalorii i moc wartości odżywczych. I białe szparagi i kalerepka to multum witamin i soli mineralnych tak potrzebnych w wiosennej diecie. Czy wiesz, że niepozorna kalarepka dzięki sporej zawartości luteiny zadba o Twoje oczy?
Białe szparagi mają niesamowite właściwości oczyszczające, dlatego są niezastąpione w wiosennej diecie.

Warzywa spożywane na surowo zachowują wszystkie składniki odżywcze, zapraszam do miksowania.

Składniki:

4-5 białych szparagów
1/2 kalarepki
1 banan
1 pomarańcza
1 cm kawałek imbiru
1 plaster mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 szklanka wody mineralnej

Przygotowanie:
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Obierki i końcówki zachowaj do przygotowania wywaru na zupę szparagowę (przepis tutaj
  • resztę warzyw i owoców obrać i pokroić na mniejsze cząstki, następnie umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
  • podawać zaraz po zmiksowaniu
         NA ZDROWIE !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!