Maj to najlepszy czas, by sięgnąć po pokrzywę, bo młode listki są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości zdrowotnych.
Liście zbieramy z 3 pierszych pięter rośliny, starsze nie nadają się do spożycia. Najważniejsze jest aby roślina nie kwitła. Możesz zebrać je na zapas, bo zawinięte w wilgotny papierowy ręcznik i zapakowane w foliowym woreczku przetrwają w lodówce kilka dni.
Zastanawiasz się jak smakuje pokrzywa? Jest dość neutralna w smaku, także jeśli zmiksujesz ją z owocami nawet nie poczujesz jej smaku. Koktajl jest pyszny i przyniesie wiele dobrego.
Jeśli dodasz za dużo zielonych listków smakuje niezbyt ciekawie, bardzo trawiaście.
Przy zbieraniu pokrzywy nie zapomnij o rękawicach ochronnych. W koktajlu, po dokładnym zmiksowaniu "parzydełka" gdzieś giną i nie ma potrzeby sparzania zielska.
Jestem pewna, że koktajl Ci posmakuje! Wykorzystaj cudowną moc natury i miksuj na zdrowie!
garść młodej pokrzywy
1 banan
1 jabłko
1 plaster mrożonej cytryny
około 1 szklanki wody mineralnej
1 kiwi - opcjonalnie
1 cm imbiru - opcjonalnie
Przygotowanie.
- listki pokrzywy odciąć od łodyżek
- owoce obrać i rozdrobnić
- wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
NA ZDROWIE !
2 komentarzy
Uwielbiam koktajle z pokrzywy – smak nadchodzącego lata. W zimie raczę się naparami z suszu ziołowego (smakują lepiej niż herbatki ekspresowe). Lubię również stosować pokrzywę bezpośrednio na ciało – doskonale sprawdzają się płukanki na włosy z pokrzywy – działają oczyszczająco i odświeżająco.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam z pełnym przekonaniem – pokrzywa naprawdę ma MOC. Warto z niej skorzystać.
:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!