Koktajl z pokrzywą ma moc

Koktajl z pokrzywą to najprostszy z możliwych sposobów na wykorzystanie młodych listków tego super ziółka vel chwastu. Rośnie dosłownie wszędzie, jest za darmo, a właściwości odżywczych i zdrowotnych ma bez liku, wyliczanka byłaby naprawdę przydługa. Wystarczy powiedzieć, że to królowa wszystkich ziół. Czy wiesz, że pokrzywa jest kilkanaście razy zdrowsza niż wszystkie zielone cudowności z warzywniaka?

Maj to najlepszy czas, by sięgnąć po pokrzywę, bo młode listki są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości zdrowotnych. Liście zbieramy z 3 pierwszych pięter rośliny, starsze nie nadają się do spożycia. Najważniejsze jest, aby roślina nie kwitła. Możesz zebrać je na zapas, bo zawinięte w wilgotny papierowy ręcznik i zapakowane w foliowym woreczku przetrwają w lodówce kilka dni.

Zastanawiasz się, jak smakuje pokrzywa? Jest dość neutralna w smaku, także jeśli zmiksujesz ją z owocami, nawet nie poczujesz jej smaku. Koktajl jest pyszny i przyniesie wiele dobrego. Jeśli dodasz za dużo zielonych listków, smakuje niezbyt ciekawie, bardzo trawiaście.

Przy zbieraniu pokrzywy nie zapomnij o rękawicach ochronnych. W koktajlu, po dokładnym zmiksowaniu „parzydełka” gdzieś giną i nie ma potrzeby sparzania zielska. Jestem pewna, że koktajl Ci posmakuje! Wykorzystaj cudowną moc natury i miksuj na zdrowie!

Składniki:

  • garść młodej pokrzywy
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 plaster mrożonej cytryny
  • około 1 szklanki wody mineralnej
  • 1 kiwi — opcjonalnie
  • 1 cm imbiru — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • listki pokrzywy odciąć od łodyżek
  • owoce obrać i rozdrobnić
  • wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *