piątek, 10 maja 2019

Sushi z ogórka i serka labneh z czosnkiem niedźwiedzim


Moja wiosenna wariacja na temat sushi. W zastępstwie glonów morskich poczciwy ogórek, a nadzienie stanowi miks twarożku z serem feta aromatyzowany pastą z czosnku niedźwiedziego, z przepisu z bloga. Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku, a chrupiący ogórek dopełnia uczty.
Serek przygotowałam z jogurtu greckiego, ale nada się każdy inny (np. Philadelphia), raczej bez grudek.
Co powiecie na tak podane wiosenne nowalijki?

Składniki:

1 ogórek bio
500 g jogurtu greckiego lub 250 g kremowego serka
100 g serka feta
2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis tu)
sól. pieprz
koperek, szczypiorek
rzodkiewki

Przygotowanie:
  • wieczorem jogurt grecki wyłożyć na sitko wyścielone gazą. Rogi gazy założyć do środka, ustawić sitko z jogurtem na miseczce, a całą konstrukcję wstawić na noc do lodówki
  • ogórek dokładnie umyć, obciąć piętki i pokroić szerokim nożykiem na cienkie paski
  • twarożek wymieszać z serem feta, czosnkowym pesto, koperkiem, szczypiorkiem i dodać pieprz do smaku. Dodatek soli będzie pewnie zbędny
  • paski ogórka ułożyć na folii spożywczej tak, by zachodziły na siebie. Wyłożyć przygotowane nadzienie i uformować w wałek. Przy pomocy folii zwinąć konstrukcję w roladę. Ufiksować folią i wstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na 1 godzinę
  • rozwinąć roladę z folii, pokroić ostrym nożem na kawałki. Ozdobić plasterkami rzodkiewek i podawać 
                                                                 SMACZNEGO !






0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!