środa, 22 maja 2019

Tartaletki z ciasta francuskiego ze szparagami


Zamiast jednej dużej tarty proponuję upiec małe, poręczne i podzielne tartaletki. Doskonała przekąska na majowe wieczory przy lampce Rieslinga na tarasie, w ogrodzie lub na balkonie. Tartaletki podajemy na gorąco.
Jak smakują na zimno niestety nie wiem, niestety nie miałam okazji się przekonać. Proste do przygotowania, bo na spód wykorzystałam gotowe ciasto francuskie z rolki.
Młode, zielone szparagi również są niekłopotliwenie, bo nie wymagają blanszowania. Jednak te większe przekroiłam wzdłuż na pół. Serek mascarpone wymieszany z żółtkiem dosmaczyłam podsmażoną cebulką z szynką schwarcwaldzką (wersji wegeteriańskiej pomiń jej dodatek) i na nim ułożyłam szparagi do zapiekania. Polecam, pycha!

Składniki:


ciasto francuskie z rolki
zielone szparagi - 400 g
150 g mascarpone
1 cebula
4 plastry szynki surowej wędzonej/boczku
1 żółtko
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
tymianek - opcjonalnie
białko do posmarowania

Przygotowanie:

  • obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zazłocić na oleju. w połowie smażenia dołożyć na patelnię pokrojoną w kostkę szynkę. Odstawić do przestudzenia
  • serek mascarpone wymieszać z żółtkiem, dodać sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatałową, na końcu zawartość patelni
  • szparagi umyć, osuszyć i złamać odrzucając zdrewniałe końcówki. Grubsze szparagi przeciąć wzdłuż na pół
  • ciasto francuskie rozwinąć z rolki, pokroić na 6-8 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie naciąć ostrym nożykiem dookoła pozostawiając 1- cm rant (patrz zdjęcie). W ten sposób brzegi ciasta ładnie urosną podczas pieczenia i zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem
  • w zaznaczonym prostokącie na każdym kawałku ciasta rozłożyć przygotowany farsz, a na farszu przycięte na odpowiednią długość szparagi. Delikatnie wcisnąć w nadzienie
  • brzegi tartaletek posmarować przy pomocy pędzelka białkiem
  • piec w 200*C 15 minut, do zrumienienia brzegów
  • podawać gorące z lampką zimnego Rieslinga 
                                                               SMACZNEGO !

2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!