Jak smakują na zimno niestety nie wiem, niestety nie miałam okazji się przekonać. Proste do przygotowania, bo na spód wykorzystałam gotowe ciasto francuskie z rolki.
Młode, zielone szparagi również są niekłopotliwenie, bo nie wymagają blanszowania. Jednak te większe przekroiłam wzdłuż na pół. Serek mascarpone wymieszany z żółtkiem dosmaczyłam podsmażoną cebulką z szynką schwarcwaldzką (wersji wegeteriańskiej pomiń jej dodatek) i na nim ułożyłam szparagi do zapiekania. Polecam, pycha!
Składniki:
ciasto francuskie z rolki
zielone szparagi - 400 g
150 g mascarpone
1 cebula
4 plastry szynki surowej wędzonej/boczku
1 żółtko
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
tymianek - opcjonalnie
białko do posmarowania
Przygotowanie:
- obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zazłocić na oleju. w połowie smażenia dołożyć na patelnię pokrojoną w kostkę szynkę. Odstawić do przestudzenia
- serek mascarpone wymieszać z żółtkiem, dodać sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatałową, na końcu zawartość patelni
- szparagi umyć, osuszyć i złamać odrzucając zdrewniałe końcówki. Grubsze szparagi przeciąć wzdłuż na pół
- ciasto francuskie rozwinąć z rolki, pokroić na 6-8 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie naciąć ostrym nożykiem dookoła pozostawiając 1- cm rant (patrz zdjęcie). W ten sposób brzegi ciasta ładnie urosną podczas pieczenia i zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem
- w zaznaczonym prostokącie na każdym kawałku ciasta rozłożyć przygotowany farsz, a na farszu przycięte na odpowiednią długość szparagi. Delikatnie wcisnąć w nadzienie
- brzegi tartaletek posmarować przy pomocy pędzelka białkiem
- piec w 200*C 15 minut, do zrumienienia brzegów
- podawać gorące z lampką zimnego Rieslinga
2 komentarzy
Uwielbiam szparagi w takiej formie.
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie :) idealnie "na wynos" :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!