Tarteletki z ciasta francuskiego ze szparagami

Zamiast jednej dużej tarty proponuję upiec małe, poręczne i podzielne tarteletki. Doskonała przekąska na majowe wieczory przy lampce Rieslinga na tarasie, w ogrodzie lub na balkonie. Tarteletki podajemy na gorąco.
Jak smakują na zimno, niestety nie wiem, niestety nie miałam okazji się przekonać. Proste do przygotowania, bo na spód wykorzystałam gotowe ciasto francuskie z rolki.

Młode, zielone szparagi również są niekłopotliwe, bo nie wymagają blanszowania. Jednak te większe przekroiłam wzdłuż na pół. Serek mascarpone wymieszany z żółtkiem dosmaczyłam podsmażoną cebulką z szynką schwarcwaldzką (wersji wegetariańskiej pomiń jej dodatek) i na nim ułożyłam szparagi do zapiekania. Polecam, pycha!

Składniki:

  • ciasto francuskie z rolki
  • zielone szparagi – 400 g
  • 150 g mascarpone
  • 1 cebula
  • 4 plastry szynki surowej wędzonej/boczku
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek — opcjonalnie
  • białko do posmarowania

Przygotowanie:

  • obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zazłocić na oleju. w połowie smażenia dołożyć na patelnię pokrojoną w kostkę szynkę. Odstawić do przestudzenia
  • serek mascarpone wymieszać z żółtkiem, dodać sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową, na końcu zawartość patelni
  • szparagi umyć, osuszyć i złamać odrzucając zdrewniałe końcówki. Grubsze szparagi przeciąć wzdłuż na pół
  • ciasto francuskie rozwinąć z rolki, pokroić na 6-8 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie naciąć ostrym nożykiem dookoła pozostawiając 1- cm rant (patrz zdjęcie). W ten sposób brzegi ciasta ładnie urosną podczas pieczenia i zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem
  • w zaznaczonym prostokącie na każdym kawałku ciasta rozłożyć przygotowany farsz, a na farszu przycięte na odpowiednią długość szparagi. Delikatnie wcisnąć w nadzienie
  • brzegi tarteletek posmarować przy pomocy pędzelka białkiem
  • piec w 200*C 15 minut, do zrumienienia brzegów
  • podawać gorące z lampką zimnego Rieslinga 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *