wtorek, 4 czerwca 2019

Białe szparagi z sosem kaparowym


Sezon szparagowy rozkręcił się na dobre i warto go wykorzystać. Ceny szparagów są bardzo przystępne, możesz się nimi objadać całkiem bezkarnie nie tylko z powodu ceny, są dodatkowo niskokaloryczne.
Podrzucam nowy przepis na białe szparagi w sosie kaparowym. Brzmi wykwintnie? I tak smakują.
Delikatne szparagi i wyraziste w smaku kapary, Myślę, że się skusisz:)

To smaczny i zdrowy dodatek do letniego obiadku, z młodymi ziemniaczkami po prostu pycha!

Składniki:

500 g białych szparagów
1 łyżka masła
2 łyżki kaparów + 1
100 ml białego wina
200 ml bulionu
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka mąki
cukier, sól do smaku
kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie obrać omijając główki szparagów. Ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli około 15 minut do miękkości
  • na łyżce masła podsmażyć drobno posiekane kapary. Dolać wino, odparować. Wlać bulion i część śmietany kremówki. Resztę śmietany wymieszać z łyżeczką mąki i dodać do sosu. Zagotować, potrzymać chwilkę na ogniu, aż sos zgęstnieje. Nas koniec dorzucić łyżkę kaparów w całości
  • podawać odcedzone szparagi z  przygotowanym sosem jako dodatek obiadowy, koniecznie do młodych ziemniaczków z wody 

                                                                 SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!