Sezon szparagowy rozkręcił się na dobre i warto go wykorzystać. Ceny szparagów są bardzo przystępne, możesz się nimi objadać całkiem bezkarnie nie tylko z powodu ceny, są dodatkowo niskokaloryczne.
Podrzucam nowy przepis na białe szparagi w sosie kaparowym. Brzmi wykwintnie? I tak smakują.
Delikatne szparagi i wyraziste w smaku kapary, Myślę, że się skusisz:)
To smaczny i zdrowy dodatek do letniego obiadku, z młodymi ziemniaczkami po prostu pycha!
Składniki:
1 łyżka masła
2 łyżki kaparów + 1
100 ml białego wina
200 ml bulionu
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka mąki
cukier, sól do smaku
kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie obrać omijając główki szparagów. Ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli około 15 minut do miękkości
- na łyżce masła podsmażyć drobno posiekane kapary. Dolać wino, odparować. Wlać bulion i część śmietany kremówki. Resztę śmietany wymieszać z łyżeczką mąki i dodać do sosu. Zagotować, potrzymać chwilkę na ogniu, aż sos zgęstnieje. Nas koniec dorzucić łyżkę kaparów w całości
- podawać odcedzone szparagi z przygotowanym sosem jako dodatek obiadowy, koniecznie do młodych ziemniaczków z wody
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!