sobota, 8 czerwca 2019

Budyniowe ciasto z truskawkami


Sezon truskawkowy w pełni, stąd moja weekendowa propozycja to proste ciasto ucierane ze świeżymi truskawkami.
Zamiast 12-tu babeczek z przepisu z bloga przygotowałam tym razem jedno ciacho z foremki. Upiekłam je w tortownicy o przekroju 24 cm, ale może być mniejsza, będzie wówczas wyższe i można dodać całe truskawki.
Jest puszyste, mięciutkie, pyszne i znika w oka mgnieniu.
Nie, nie trzeba gotować budyniu, dodajemy do ciasta proszek budyniowy, który nadaje mu cudowny smak i uszlachetnia strukturę ciasta. Jak na zwykłe ucierane ciasto smakuje naprawdę doskonale!

Składniki:


150 g mąki orkiszowej jasnej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
100 g ksylitolu/erytrolu/cukru
2 jajka
szczypta soli
50 ml mleka
truskawki
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • odmierzyć suche składniki i wymieszać
  • miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku i dokładnie utrzeć do połączenia składników. Na koniec w kilku porcjach dodać suche składniki na przemian z mlekiem cały czas miksując
  • ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bok uprzednio wysmarować masłem). W ciasto delikatnie wcisnąć przygotowane, odszypułkowane truskawki. Małe w całości, większe przekrojone na pół
  • piec w 180*C 35 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem
                                                                 SMACZNEGO !


1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!