Budyniowe ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, stąd moja weekendowa propozycja to proste ciasto ucierane ze świeżymi truskawkami.

Zamiast 12-stu babeczek, przygotowałam tym razem jedno ciacho z foremki. Upiekłam je w tortownicy o przekroju 24 cm, ale może być mniejsza, będzie wówczas wyższe i można dodać całe truskawki.

Jest puszyste, mięciutkie, pyszne i znika w okamgnieniu. Nie, nie trzeba gotować budyniu, dodajemy do ciasta proszek budyniowy, który nadaje mu cudowny smak i uszlachetnia strukturę ciasta. Jak na zwykłe ucierane ciasto smakuje naprawdę doskonale!

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu/erytrytolu/cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • truskawki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • odmierzyć suche składniki i wymieszać
  • miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku i dokładnie utrzeć do połączenia składników. Na koniec w kilku porcjach dodać suche składniki na przemian z mlekiem cały czas miksując
  • ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bok uprzednio wysmarować masłem). W ciasto delikatnie wcisnąć przygotowane, odszypułkowane truskawki. Małe w całości, większe przekrojone na pół
  • piec w 180*C 35 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *