Chłodniki, zimne zupy serwowane prosto z lodówki to idealny, orzeźwiający obiad na upalne dni. Chłodnik z botwinki to klasyk kuchni polskiej, każdej wiosny wyczekiwany i smakuje wszystkim bez wyjątku.
Botwinkę przygotowałam z ogórkiem i chrupiącą rzodkiewką, a jajko dodatkowo syci. Zdrowa zupa pełna witamin i mikroelementów.
Polecam także wersję ekspresową przy użyciu buraczków konserwowych ze słoiczka, po przepis zapraszam tutaj.
Składniki:
1 szklanka bulionu
500 ml maślanki/kefiru
200 g jogurtu greckiego
1 ogórek sałatkowy
1 pęczek rzodkiewek
2 łyżki octu jabłkowego
1 pęczek koperku
szczypiorek
sól, pieprz
jajka
Przygotowanie:
- botwinkę dokłdnie wypłukać, buraczki odciąć, obrać lub oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Liście z łodyżkami pokroić w 1 cm kawałki
- zagotować bulion dorzucić buraczki i gotować 5 minut, po tym czasie dorzucić pokrojone listki z łodyżkami i gotować następne 5 minut. Dodać ocet jabłkowy i wystudzić
- ugotować jajka na twardo (8 minut od zagotowania, po wstawieniu do zimnej wody)
- ogórek obrać, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki również pokroić w kostkę. Posiekać koperek i szczypior
- ugotowane, wystudzone buraczki połączyć z maślanką, jogurtem greckim, pokrojonym ogórkiem i rzodkiewką. Dodać zieleninę, sól i pieprz
- przed podaniem schłodzić w lodówce
- podawać z ugotowanymi na twardo jajkami
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!