środa, 12 czerwca 2019

Chłodnik z botwinki z ogórkiem i rzodkiewką


Chłodniki, zimne zupy serwowane prosto z lodówki to idealny, orzeźwiający obiad na upalne dni. Chłodnik z botwinki to klasyk kuchni polskiej, każdej wiosny wyczekiwany i smakuje wszystkim bez wyjątku.
Botwinkę przygotowałam z ogórkiem i chrupiącą rzodkiewką, a jajko dodatkowo syci. Zdrowa zupa pełna witamin i mikroelementów.

Polecam także wersję ekspresową przy użyciu buraczków konserwowych ze słoiczka, po przepis zapraszam tutaj.

Składniki:

1 pęczek botwinki z buraczkami
1 szklanka bulionu
500 ml maślanki/kefiru
200 g jogurtu greckiego
1 ogórek sałatkowy
1 pęczek rzodkiewek
2 łyżki octu jabłkowego
1 pęczek koperku
szczypiorek
sól, pieprz
jajka

Przygotowanie:

  • botwinkę dokłdnie wypłukać, buraczki odciąć, obrać lub oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Liście z łodyżkami pokroić w 1 cm kawałki
  • zagotować bulion dorzucić buraczki i gotować 5 minut, po tym czasie dorzucić pokrojone listki z łodyżkami i gotować następne 5 minut. Dodać ocet jabłkowy i wystudzić
  • ugotować jajka na twardo (8 minut od zagotowania, po wstawieniu do zimnej wody)
  • ogórek obrać, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki również pokroić w kostkę. Posiekać koperek i szczypior
  • ugotowane, wystudzone buraczki połączyć z maślanką, jogurtem greckim, pokrojonym ogórkiem i rzodkiewką. Dodać zieleninę, sól i pieprz
  • przed podaniem schłodzić w lodówce
  • podawać z ugotowanymi na twardo jajkami
                                                                  SMACZNEGO !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!