wtorek, 18 czerwca 2019

Makaron carbonara z zielonym groszkiem i groszkiem cukrowym


Zapraszam na prosty makaronowy obiad z dodatkiem groszku cukrowego, groszku w zielonych strączkach i zielonego groszku.
Mały, skromny groszek to bogactwo mikroelementów i witamin z grupy B, dlatego warto od czasu do czasu włączyć go domowego menu.
Błyskawiczny obiad, bo przygotowanie trwa dokładnie tyle ile gotuje się makaron.
Wybór makaronu jest zależny tylko od Twoich upodobań smakowych. Wybrałam szpecle, bo uwielbiam te grubaśne kluchy, a oblepione śmietanowym sosem to po prostu pychota.

Składniki na 2 porcje:

60 g strączków zielonego groszku
125 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
250 g makaronu
150 g śmietany kremówki
1 jajko M
sól, pieprz
30 g parmezanu
1 bio cytryna

Przygotowanie:

  • zielone strączki groszku umyć, następnie pokroić w wąskie, skośne paseczki. Cytrynę sparzyć, z połowy wycisnąć sok, z drugiej połówki odkroić 4 cienkie plasterki. Zetrzeć parmezan
  • makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. 4 minuty przed końcem gotowania dodać do gotującego się makaronu zamrożony groszek, a 1 minutę przed końcem pokrojone strączki groszku
  • w małym rondelku zagotować śmietankę. Jajko wymieszać z sokiem z cytryny i parmezanem i mieszając połączyć ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem
  • makaron z groszkami odcedzić (część wody zachować) na durszlaku, następnie natychmiast przełożyć z powrotem do garnka i wymieszać z sosem śmietanowo-jajecznym
  • przełożyć na 2 talerze. Udekorowć plasterkami cytryny i zieleniną
                                                                SMACZNEGO !
źródło: Mit Liebe 03/2019

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!