sobota, 22 czerwca 2019

Ogórki z winegretem i ogórecznikiem - fit surówka


Zielony ogórek jest smaczny i orzeźwiający ponieważ w 97% składa się z wody, dlatego szczególnie doceniany jest w upały. Uważany jest za pospolite warzywo, a całkiem niesłusznie. Bogaty jest w wiele minerałów i witamin, przeciwnowotworowych antyutleniaczy, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, a działając moczopędnie usuwa obrzęki i toksyny z organizmu.
Zdrowotne działanie ogórka zwielokratnia dodanie do sałatki ogórecznika.
To zapomniana łatwa w uprawie roślina o szerokim zielarskim zastosowaniu. Właśnie kwitnie obsypana niebieskimi kwiatkami. Jest rośliną miododajną, warto znaleźć dla niej kącik w ogrodzie.
Jak samam nazwa wskazuje ma zapach i smak ogórka, dlatego wyjątkowo dobrze smakuje w ogórkowych sałatkach.


Składniki:

1 ogórek sałatkowy
1 cebula
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
koperek
ziele i kwiaty ogórecznika

Przygotowanie:

  • ogórek i cebulę obrać. Ogórek pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Posolić, oprószyć pieprzem. Posiekać koperek i ziele ogórecznika
  • olej, ocet jabłkowy i miód wymieszać na gładką emulsję
  • wymieszać ogórki z przygotowanym sosem i zieleniną
  • podawać po schłodzeniu w lodówce
                                                                 SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!