Warto skorzystać z darów natury, a czarny bez aż się prosi, bo rośnie dosłownie wszędzie, masz go na wyciągnięcie ręki i to za darmo! Cudnie pachnie, ma mnóstowo wartości zdrowotnych, a placuszki z kwiatami czarnego bzu są pyszne!
Smaczne drugie śniadanie lub podwieczorek. Placuszki polane sosem truskawkowym to dodatkowa porcja sezonowych owoców i witamin.
Dzisiaj przedstawiam szybkościową wersję placków, na racuchy z kwiatami czarnego bzu, gdzie musisz bić pianę z białek zapraszam tu. Trzeba się jednak spieszyć, bo bez powoli przekwita.
Składniki na 2 osoby:
6 baldachów czarnego bzu
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maślanki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szczypty soli
olej do smażenia
Składniki na sos truskawkowy:
około 300 g truskawek
1 łyżeczka miodu/ksylitolu/cukru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- mąkę, maślankę, jajko, sodę oczyszczoną i szczyptę soli wymieszać trzepaczką balnową na gładką masę bez grudek i odstawić na 15-30 minut
- truskawki doładnie umyć, odszypułkować i zmiksować z miodem i cynamonem. Przelać do dzbanuszka
- kwiaty bzu zanurzać w cieście pomagając sobie widelcem i układać na rozgrzanym tłuszczu trzymając kwiat bzu za ogonek. Jak ukażą się bąbelki obciąć przy pomocy nożyczek zielone gałązki i obrócić placuszek na drugą stronę. Dosmażyć na rumiano. Upieczone placki odkładać na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
- podawać polane sosem truskawkowym
7 komentarzy
W końcu jakiś porządny przepis bez cukru <3 jutro będę testować!
OdpowiedzUsuńidealne:)
OdpowiedzUsuńCzęsto takie robię. Bardzo dobrze smakują.
UsuńWygląda dość dobrze, możliwe że osobiście sprawdzę ten patent. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPolecam:)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, a Twoje wyglądaje naprawde przepysznie, Koniecznie muszę przetestować ten przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, koniecznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!