poniedziałek, 10 czerwca 2019

Placuszki maślankowe z kwiatami czarnego bzu


Warto skorzystać z darów natury, a czarny bez aż się prosi, bo rośnie dosłownie wszędzie, masz go na wyciągnięcie ręki i to za darmo!  Cudnie pachnie, ma mnóstowo wartości zdrowotnych, a placuszki z kwiatami czarnego bzu są pyszne!
Smaczne drugie śniadanie lub podwieczorek. Placuszki polane sosem truskawkowym to dodatkowa porcja sezonowych owoców i witamin.
Dzisiaj przedstawiam szybkościową wersję placków, na racuchy z kwiatami czarnego bzu, gdzie musisz bić pianę z białek zapraszam tu. Trzeba się jednak spieszyć, bo bez powoli przekwita.

Składniki na 2 osoby:


6 baldachów czarnego bzu
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maślanki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szczypty soli
olej do smażenia

Składniki na sos truskawkowy:

około 300 g truskawek
1 łyżeczka miodu/ksylitolu/cukru
szczypta cynamonu


Przygotowanie:

  • mąkę, maślankę, jajko, sodę oczyszczoną i szczyptę soli wymieszać trzepaczką balnową na gładką masę bez grudek i odstawić na 15-30 minut
  • truskawki doładnie umyć, odszypułkować i zmiksować z miodem i cynamonem. Przelać do dzbanuszka
  • kwiaty bzu zanurzać w cieście pomagając sobie widelcem i układać na rozgrzanym tłuszczu trzymając kwiat bzu za ogonek. Jak ukażą się bąbelki obciąć przy pomocy nożyczek zielone gałązki i obrócić placuszek na drugą stronę. Dosmażyć na rumiano. Upieczone placki odkładać na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • podawać polane sosem truskawkowym 
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!