Sałatka grecka to światowy klasyk, zna ją każdy i wszystkim smakuje. Szczególnie polecana latem, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw. Pasuje praktycznie do każdego dania, chętnie przygotywywana w okresie grillowym.
Moja wersja jest nieco bardziej finezyjna, bo zamiast grubo pokrojonych warzyw ogórka przepuściłam przez spiralizer i przybrał formę chrupiącego spaghetti oraz użyłam małych pomidorków koktajlowych.
Składniki:
1 ogórek sałatkowy
250 g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
1/ kostki fety
czarne oliwki
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz z młynka
sól - opcjonalnie
Przygotowanie:
- ogórka obrać, następnie przepuścić przez spiralizer. Długie kawałki można przekroić na kilka mniejszych. Pomidorki pokroić na ćwiarki, oliwki na połówki i ser na kwadraty. Cebulę pokroić w półkrążki
- oliwę wymieszać z octem, pieprzem i oregano i na końcu wymieszać z warzywami
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!