Najpopularniejsza z sałatek - ziemniaczana tym razem w wykwintnym wydaniu, bo z dodatkiem zielonych szparagów, perliczych jajeczek i kaparowym pesto. Sezon szparagowy powoli dobiega końca, może pożegnacie go tą smakowitą sałatką? Smaczna, aromatyczna idealna jako obiad, letnia kolacja lub dodatek na grilla.
Po przepis na bardzo podobną i równie smaczną, lecz z dodatkiem cukinii znajdziesz na blogu tutaj.
Jeśli posmakują Ci szparagi z dodatkiem kaparów zapraszam do przepisu na białe szparagi z sosem kaparowym, przepis tutaj. Pycha!
1 kg młodych ziemniaków
500 g zielonych szparagów
około 10 perliczych jajeczek - opcjonalnie
40 g kaparów (ze słoiczka)
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
100 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
zielona pietruszka/koperek
Przygotowanie:
- ziemniaki oskrobać lub obrać. Ugotować w osolonej wodzie
- zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować w wodzie z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru
- kapary, zieloną pietruszkę, ocet i oliwę zmiksować w blenderze, następnie wymieszać z ciepłym bulionem
- ugotować perlicze jajeczka na twardo (3 minuty licząc od włożenia do zimnej wody)
- jeszcze gorące ziemniaki podzielić na mniejsze cząstki, szparagi pokroić na małe kawałki. Wymieszać najlepiej ciepłe jeszcze ziemniaczki z kaparowym pesto
- przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z perliczymi jajeczkami
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!