Ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Moje ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem to pomysł na szybki obiad w stylu orientalnym. Dobór warzyw możesz zmieniać wg własnego uznania i sezonu.

W mojej lodówce zawsze czeka w pogotowiu maleńki słoiczek czerwonego curry, a ostatnio dołączyła  pasta z tamaryndowca. Tamaryndowiec to wiele wartości zdrowotnych i kwaśny smak, idealny do dań z warzywami, niezastąpiony dodatek w kuchni azjatyckiej.

Ciekawostka — posiada unikalną dla zdrowia zdolność do usuwania jednej z najbardziej toksycznych substancji przyjmowanych przez większość ludzi na świecie — fluor (woda z kranu, pasta do zębów).

Do curry idealnie pasuje ryż jaśminowy. Ugotuje się w czasie, zanim przygotujesz kurczaka. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe, możesz przygotować więcej, bo odgrzewane na drugi dzień jest również znakomite.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 mały brokuł
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej pasty
  • 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca — zamiennie 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 mała kalarepka — opcjonalnie
  • szczypta soli
  • zielenina

Przygotowanie:

  • filet z kurczaka obrać z błonek, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z pestek i białych błonek, pokroić w kostkę. Nóżki pieczarek podciąć, następnie pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać, a czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Kolendrę rozetrzeć w moździerzu, a brokuł podzielić na różyczki, następnie naciąć od strony łodyżki na krzyż
  • kurczaka obsmażyć na połowie oleju w woku lub na dużej patelni. Odłożyć na bok
  • rozgrzać resztę oleju i podsmażyć pieczarki z cebulą. Dodać paprykę, przyprawy, czosnek, imbir i wlać mleko kokosowe. Przykryć i dusić 15 minut
  • 4 minuty przed końcem dodać różyczki brokuła i pokrojoną w małą kostkę kalarepkę. Skosztować, ewentualnie doprawić solą
  • podawać z ryżem jaśminowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *