wtorek, 16 lipca 2019

Brokułowy szejk - bomba antyoksydacyjna


Brokuł to najzdrowsze warzywo świata, posiada największą moc antyoksadydacyjną, a wszystko to dzięki obecności silnego przeciwutleniacza sulforafonu. Idealne remedium na wszystkie choroby cywilizacyjne.
Niestety gotowanie niszczy działanie sulforafonu. Dopuszczalna temperatura to 76*C, pozostaje zatem delikatne blanszowanie, a najlepiej spożywać brokuły na surowo, wówczas zachowają całe bogactwo wartości zdrowotnych i odżywczych.

Wiem, nie wszystkim odpowiada smak brokuła. Jestem jednak pewna, że dzisiejszy szejk posmakuje wszystkim, bo z dodatkiem maślanki traci swój specyficzny nielubiany brokułowy posmak.
Ten koktajl jest po prostu pyszny!
Jeśli szukasz innego smacznego przepisu z brokułem na surowo zapraszam na brokułowe pesto, przepis znajdziesz tutaj.

Składniki:

1/2 brokuła
1 banan
1 szklanka maślanki
1 jabłko/mango/brzoskwinia
sok z 1/2 cytryny
kawałeczek imbiru
1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • owoce obrać, rozdrobnić, z brokuła odciąć zielone różyczki
  • wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
            SMACZNEGO !



2 komentarzy

  1. Jest wspaniały,wyszło mi około 600ml,wypiłam pierwszą szklanke, 250 ml. ile to może mieć kalorri?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że smakowało. Po co zdrowie przeliczać na kalorie?

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!