Brokuł to najzdrowsze warzywo świata, posiada największą moc antyoksadydacyjną, a wszystko to dzięki obecności silnego przeciwutleniacza sulforafonu. Idealne remedium na wszystkie choroby cywilizacyjne.
Niestety gotowanie niszczy działanie sulforafonu. Dopuszczalna temperatura to 76*C, pozostaje zatem delikatne blanszowanie, a najlepiej spożywać brokuły na surowo, wówczas zachowają całe bogactwo wartości zdrowotnych i odżywczych.
Wiem, nie wszystkim odpowiada smak brokuła. Jestem jednak pewna, że dzisiejszy szejk posmakuje wszystkim, bo z dodatkiem maślanki traci swój specyficzny nielubiany brokułowy posmak.
Ten koktajl jest po prostu pyszny!
Jeśli szukasz innego smacznego przepisu z brokułem na surowo zapraszam na brokułowe pesto, przepis znajdziesz tutaj.
1/2 brokuła
1 banan
1 szklanka maślanki
1 jabłko/mango/brzoskwinia
sok z 1/2 cytryny
kawałeczek imbiru
1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- owoce obrać, rozdrobnić, z brokuła odciąć zielone różyczki
- wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Jest wspaniały,wyszło mi około 600ml,wypiłam pierwszą szklanke, 250 ml. ile to może mieć kalorri?
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że smakowało. Po co zdrowie przeliczać na kalorie?
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!