Brokułowy szejk – bomba antyoksydacyjna

Brokuł to najzdrowsze warzywo świata, posiada największą moc antyoksydacyjną, a wszystko to dzięki obecności silnego przeciwutleniacza sulforafonu. Idealne remedium na wszystkie choroby cywilizacyjne. Niestety gotowanie niszczy działanie sulforafonu. Dopuszczalna temperatura to 76*C, pozostaje zatem delikatne blanszowanie, a najlepiej spożywać brokuły na surowo, wówczas zachowają całe bogactwo wartości zdrowotnych i odżywczych.

Wiem, nie wszystkim odpowiada smak brokuła. Jestem jednak pewna, że dzisiejszy szejk posmakuje wszystkim, bo z dodatkiem maślanki traci swój specyficzny nielubiany brokułowy posmak. Ten koktajl jest po prostu pyszny!

Składniki:

  • 1/2 brokuła
  • 1 banan
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jabłko/mango/brzoskwinia
  • sok z 1/2 cytryny
  • kawałeczek imbiru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • owoce obrać, rozdrobnić, z brokuła odciąć zielone różyczki
  • wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *