sobota, 13 lipca 2019

Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z sosem musztardowym


Sezon na fasolkę szparagową uważam za otwarty, właśnie zawitała na straganach i możemy się nią objadać do końca lata.
Najbardziej lubię zieloną, to odmiana bogata w kwas foliowy i witaminę A, żółta natomiast ma więcej potasu i fosforu.
Obie odmiany mają multum błonnika i są super zdrowe, niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny, zatem idealne w każdej diecie redukcyjnej.

Nigdy nie kupuję mniej niż 1 kg fasolki. Gotuję całość i pierwszego dnia delektujemy się fasolką na gorąco, następnego dnia z zimnej fasolki przygotowuję sałatkę.
Dzisiejsza sałatka jest z dodatkiem pomidora malinowego i czerwonej cebuli. Polecam wypróbowany dodatek ogórka kiszonego lub garści czerwonych porzeczek.

Składniki:

400-500 g zielonej fasalki szparagowej
1 pomidor malinowy
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju lnianego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
koperek

Przygotowanie:

  • ugotowaną, wystudzoną fasolkę pociąć na 2 cm kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, pomidora w kostkę, posiekać koperek, a czosnek zetrzeć na tarce
  • składniki na sos wymieszać na gładką emulsję
  • wszystkie składniki połączyć
  • przed podaniem schłodzić w lodówce
                                                               SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!