Ta najtańsza z ryb należy do jednocześnie do najzdrowszych, jest najbogatsza w kwasy omega-3.
Nie obawiaj się śledzia, bo choć to tłusta ryba to 100g ma tylko 160 kcal.
Uwielbiamy śledzie pod każdą postacią, ale te szczególnie. Chrupiąca panierka i przysmażony chrupiący ogonek smakują wyjątkowo.
Ten prosty, tani obiad mogłabym powtarzać bez końca.
Warto kupić większą ilość śledzi, bo nadmiary w zalewie octowej są jeszcze smaczniejsze. Po przepis zapraszam tutaj.
wypatroszone tuszki śledzi po 3 na osobę
bułka tarta
1-2 jajka
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
- śledzie dokładnie umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach. Pospolić ryby, wewnątrz również natrzeć solą
- obtaczać w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, nadmiar strzepnąć
- układać opanierowane ryby na rozgrzanym tłuszczu i smażyć po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Obracać szeroką łopatką, by się nie połamały
- usmażone odkładać na papierowy ręcznik, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
- podawać z puree ziemniaczanym i sezonową surówką
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!