wtorek, 9 lipca 2019

Tarta z pomidorami i cukinią


Tarta na wytrawnie z sezonowymi warzywami, cukinią i pomidorami. Pyszna, prosta i wielozadaniowa. Tartę można zrobić w dwóch etapach, wcześniej przygotować i podpiec spód, a przed podaniem zapiec z nadzieniem. Spód podwójnie pieczony jest niebywale chrupiący.
Cukinię można przed dodaniem zgrillować lub pokroić w cieńsze plastry i dodać surową.
Tarta z pomidorami i cukinią to super letni obiad, kolacja lub danie do zapakowania do lunchboxu.
Doskonale smakuje prosto z piekarnika i na zimno.

Składniki na ciasto:


200 g mąki orkiszowej
100 g masła
2 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki startego parmezanu - opcjonalnie

Składniki na nałożenie.

250 g jogurtu greckiego
3 jajka M
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
2 gałązki oregano/tymianku
2 łyżki startego parmezanu
2 pomidory malinowe
1 okrągła cukinia
dodatkowo:
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  • mąkę zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki, na koniec dodać lodowatę wodę. Uformować kulę i odstawić do lodówki na 30 minut
  • cukinię i pomidory pokroić w plastry
  • jogurt zmiksować z jajkami i przyprawami
  • rozwałkowane, ponakłuwane widelcem ciasto ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Podpiec w 180*C przez 15 minut, następnie ułożyć przygotowane warzywa i zalać masą jajeczną
  • piec w 180*C 30-35 minut do zrumienienia
                                                                 SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!