Cukinię można przed dodaniem zgrillować lub pokroić w cieńsze plastry i dodać surową.
Tarta z pomidorami i cukinią to super letni obiad, kolacja lub danie do zapakowania do lunchboxu.
Doskonale smakuje prosto z piekarnika i na zimno.
Składniki na ciasto:
200 g mąki orkiszowej
100 g masła
2 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki startego parmezanu - opcjonalnie
Składniki na nałożenie.
250 g jogurtu greckiego
3 jajka M
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
2 gałązki oregano/tymianku
2 łyżki startego parmezanu
2 pomidory malinowe
1 okrągła cukinia
dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- mąkę zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki, na koniec dodać lodowatę wodę. Uformować kulę i odstawić do lodówki na 30 minut
- cukinię i pomidory pokroić w plastry
- jogurt zmiksować z jajkami i przyprawami
- rozwałkowane, ponakłuwane widelcem ciasto ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Podpiec w 180*C przez 15 minut, następnie ułożyć przygotowane warzywa i zalać masą jajeczną
- piec w 180*C 30-35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!