Orkiszowy chlebek drożdżowy ze śliwkami

Chlebek drożdżowy, wilgotny dzięki dodatkowi śliwek i w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Swój upiekłam z 2 rodzajów mąki orkiszowej, ale nada się i każda inna. Początkowo myślałam o upieczeniu chałki, ale ciasto ostatecznie wylądowało w keksówce i tak oto mamy chlebek ze śliwkami.

Super smaczna pajda na drugie śniadanie lub podwieczorek. Idealnie nadaje się do mrożenia.

Składniki:

  • 420 g mąki (300 g jasnej+120 pełnoziarnistej orkiszowej)
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 400 g śliwek
  • do posmarowania: 1 białko+2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  • kilka łyżek mleka rozmieszać z drożdżami, resztę mleka delikatnie podgrzać w rondelku z kawałkami masła
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • wypestkować śliwki i przekroić na pół, a większe na ćwiartki
  • powtórnie zagnieść ciasto i rozwałkować na stolnicy na prostokąt. W 3 rzędach wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki śliwek i zwinąć ciasno w rulon. Zawinąć boki pod spód i ułożyć w keksówce złączeniem na spód. Odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i naciąć nożem wzdłuż
  • piec 25 minut w 180*C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *