Super smaczna pajda na drugie śniadanie lub podwieczorek. Idealnie nadaje się do mrożenia.
Składniki:
420 g mąki (300 g jasnej+120 pełnoziarnistej orkiszowej)
200 ml mleka
30 g drożdży
3 łyżki cukru
50 g masła
1 jajko+1 żółtko
400 g śliwek
do posmarowania: 1 białko+2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- kilka łyżek mleka rozmieszać z drożdżami, resztę mleka delikatnie podgrzać w rondelku z kawałkami masła
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- wypestkować śliwki i przekroić na pół, a większe na ćwiartki
- powtórnie zagnieść ciasto i rozwałkować na stolnicy na prostokąt. W 3 rzędach wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki śliwek i zwinąć ciasno w rulon. Zawinąć boki pod spód i ułożyć w keksówce złączeniem na spód. Odstawić do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i naciąć nożem wzdłuż
- piec 25 minut w 180*C
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!