środa, 21 sierpnia 2019

Dietetyczna wątróbka drobiowa (nie pryska)


Wątróbka drobiowa tym razem w wydaniu dietetycznym, bo nie smażona na patelni, ale upieczona w piekarniku. Po tym eksperymecie nie wiem, czy jeszcze kiedykolwiek będę smażyć wątróbkę na patelni, na pewno nie.
Nie dość, że całą robotę robi za nas piekarnik, omija nas nieprzyjemne pryskanie to jest dodatkowo lżej strawna, po prostu fit.

Wątróbka to samo zdrowie, szczególnie dla osób zmagających się z anemią. Z dostępnych produktów zawiera największą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.

Składniki:

0,5 kg wątróbki z kurczaka
1 duża cebula
sól, pieprz
majeranek
kilka wiórków masła
natka pietruszki

Przygotowanie:

  • wątróbkę umyć, wyciąć błonki i przeciąć na pół. Osuszyć na papierowym ręczniku
  • cebulę obrać, pokroić w piórka
  • na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, następnie oczyszczone kawałki wątróbki, posypać pieprzem i majerankiem, a na górze ułożyć wiórki masła
  • piec w 180*C 25 minut
  • posolić tuż przed podaniem. U mnie z młodymi ziemniaczkami i sałatką z buraczków (przepis tutaj)
                                                                 SMACZNEGO!


12 komentarzy

  1. Jest dokładnie tak jak Pa i napisała. Nigdy więcej nie będę smażyć wątróbki. Ż piekarnika jest przeprzepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna zastąpić masło oliwą z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Monika Nasiadka5 grudnia 2020 10:39

    Naczynie żaroodporne ma być przykryte?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy piec z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można dodać inne warzywa?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przypadla mi do gustu.Cebulka wychodzi bardziej ugotowana niz upieczona.Przez co wątróbka miala posmak goryczki.Mysle,ze lepiej cebulke usmazyc oddzielnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!