Wątróbka drobiowa tym razem w wydaniu dietetycznym, bo nie smażona na patelni, ale upieczona w piekarniku. Po tym eksperymecie nie wiem, czy jeszcze kiedykolwiek będę smażyć wątróbkę na patelni, na pewno nie.
Nie dość, że całą robotę robi za nas piekarnik, omija nas nieprzyjemne pryskanie to jest dodatkowo lżej strawna, po prostu fit.
Wątróbka to samo zdrowie, szczególnie dla osób zmagających się z anemią. Z dostępnych produktów zawiera największą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.
0,5 kg wątróbki z kurczaka
1 duża cebula
sól, pieprz
majeranek
kilka wiórków masła
natka pietruszki
Przygotowanie:
- wątróbkę umyć, wyciąć błonki i przeciąć na pół. Osuszyć na papierowym ręczniku
- cebulę obrać, pokroić w piórka
- na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, następnie oczyszczone kawałki wątróbki, posypać pieprzem i majerankiem, a na górze ułożyć wiórki masła
- piec w 180*C 25 minut
- posolić tuż przed podaniem. U mnie z młodymi ziemniaczkami i sałatką z buraczków (przepis tutaj)
SMACZNEGO!
12 komentarzy
uwielbiam wątróbkę - jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńJest dokładnie tak jak Pa i napisała. Nigdy więcej nie będę smażyć wątróbki. Ż piekarnika jest przeprzepyszna.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Też tak uważam:)
UsuńCzy mozna zastąpić masło oliwą z oliwek?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak:)
UsuńNaczynie żaroodporne ma być przykryte?
OdpowiedzUsuńNie, nie przykrywałam:)
UsuńCzy piec z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez:)
UsuńCzy można dodać inne warzywa?
OdpowiedzUsuńOwoce? Pewnie,że można:)
UsuńNie przypadla mi do gustu.Cebulka wychodzi bardziej ugotowana niz upieczona.Przez co wątróbka miala posmak goryczki.Mysle,ze lepiej cebulke usmazyc oddzielnie
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!