środa, 21 sierpnia 2019

Dietetyczna wątróbka drobiowa (nie pryska)


Wątróbka drobiowa tym razem w wydaniu dietetycznym, bo nie smażona na patelni, ale upieczona w piekarniku. Po tym eksperymecie nie wiem, czy jeszcze kiedykolwiek będę smażyć wątróbkę na patelni, na pewno nie.
Nie dość, że całą robotę robi za nas piekarnik, omija nas nieprzyjemne pryskanie to jest dodatkowo lżej strawna, po prostu fit.

Wątróbka to samo zdrowie, szczególnie dla osób zmagających się z anemią. Z dostępnych produktów zawiera największą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.

Składniki:

0,5 kg wątróbki z kurczaka
1 duża cebula
sól, pieprz
majeranek
kilka wiórków masła
natka pietruszki

Przygotowanie:

  • wątróbkę umyć, wyciąć błonki i przeciąć na pół. Osuszyć na papierowym ręczniku
  • cebulę obrać, pokroić w piórka
  • na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, następnie oczyszczone kawałki wątróbki, posypać pieprzem i majerankiem, a na górze ułożyć wiórki masła
  • piec w 180*C 25 minut
  • posolić tuż przed podaniem. U mnie z młodymi ziemniaczkami i sałatką z buraczków (przepis tutaj)
                                                                 SMACZNEGO!


1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!