Pyszny obiad, polecam!
Składniki na 3 porcje:
500 g łososia bałtyckiego
2 pomidory malinowe
sól, pieprz
sok z cytryny
1 pęczek pietruszki
2-3 łyżki oleju/oliwy
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka startego parmezanu
1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
- łososia umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na około 160 g porcje. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem
- pomidora pokroić w plastry, następnie posolić i popieprzyć. Można posypać ulubionym ziółkiem, np. tymiankiem. Na pomidorach ułożyć przygotowanego łososia, rozłożyć wiórki masła i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec w 180*C 15-20 minut. Piekę 15 minut. wyłączam piekarnik i pozostawiam rybę jeszcze na kilka minut, by doszła
- w międzyczasie posiekaną zieloną pietruszkę, posiekane orzechy, czosnek i olej utrzeć w moździerzu lub użyć elektrycznego rozdrabniacza. Dodać starty na tarce parmezan i ewentualnie dosolić do smaku i dodać pieprzu
- na upieczonych kawałkach łososia rozłożyć przygotowane pietruszkowe pesto
- podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Dziękuję za piękne pomysły i smakowite dania. Już od jakiegoś czasu korzystam z nich, bo zachwycają prostotą, apetycznym wyglądem i można je przygotować z dostępnych produktów. Mimo iż blog zmienił tytuł, cieszę się ogromnie, że jest takie przyjazne kulinarnie miejsce. I doceniam przepiękne fotografie wykonanych potraw. Zapewniam, że zaglądam tutaj często, bo kiedy szukam czegoś inspirującego, zawsze znajduję najfajniejsze i najciekawsze propozycje. Z podziękowaniem, Lonnya
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa. To najpiękniejsza recenzja mojego bloga. Serdecznie pozdrawiam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!