Dietetyczny łosoś z pietruszkowym pesto

Najbardziej lubiana ze wszystkich ryb — łosoś. Dzisiaj w wydaniu dietetycznym, bo pieczona w piekarniku. Danie zdrowe, lekkie, super proste i bardzo wykwintne. Rybę ułożyłam na plasterkach pomidora, a pietruszkowym pesto obłożyłam dopiero po upieczeniu, by zachowało wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Pyszny obiad, polecam!

Składniki na 3 porcje:

  • 500 g łososia bałtyckiego
  • 2 pomidory malinowe
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na około 160 g porcje. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem
  • pomidora pokroić w plastry, następnie posolić i popieprzyć. Można posypać ulubionym ziółkiem, np. tymiankiem. Na pomidorach ułożyć przygotowanego łososia, rozłożyć wiórki masła i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec w 180*C 15-20 minut. Piekę 15 minut. Wyłączam piekarnik i pozostawiam rybę jeszcze na kilka minut, by doszła
  • w międzyczasie posiekaną zieloną pietruszkę, posiekane orzechy, czosnek i olej utrzeć w moździerzu lub użyć elektrycznego rozdrabniacza. Dodać starty na tarce parmezan i ewentualnie dosolić do smaku i dodać pieprzu
  • na upieczonych kawałkach łososia rozłożyć przygotowane pietruszkowe pesto
  • podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *