Przy łączeniu suchych składników z mokrymi trzeba pamiętać o jednej zasadzie - mieszamy tylko do połączenia, nie za długo.
Przy długim mieszaniu uwolnisz z mąki gluten, a placki będą gumowate i twarde.
Z dodatkiem jagód pankejki są bardzo soczyste.
Zapraszam na amerykańskie śniadanie.
1 kubek mąki (u mnie orkiszowa jasna)
1 kubek maślanki (mleka 3/4 kubka)
szczypta soli
1 jajko L
1,5 łyżki stopionego masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru/ksylitolu
jagody
Przygotowanie:
- w jednej miseczce wymieszaj mokre składniki przy pomocy trzepaczki balonowej, w drugiej suche
- połącz obie miseczki mieszając tylko do połączenia składników. Odstaw na 15 minut
- wykładaj ciasto na rozgrzaną patelnię licząc po 1 łyżce na placek. Jak pokażą się pierwsze bąbelki posyp placki jagodami. Obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Placki usmażyłam na nieprzywierającej patelni naleśnikowej. Porcję tłuszczu dałam tylko do smażenia pierwszych placków
- podawaj ułożone w stosik i polane syropem klonowym lub miodem
SMACZNEGO!
4 komentarzy
Ależ to apetycznie wygląda! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńPysznie to wygląda! Chyba się skuszę na to na śniadanie w weekend..:)
OdpowiedzUsuńDzięki, naturalnie polecam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!