niedziela, 11 sierpnia 2019

Klasyczne pancakes (pankejki) z jagodami


Pancakes - pankejki to proste placuszki z amerykańskiej kuchni jedzone głównie na śniadanie. Placki są grube, mięciutkie i pyszne. Mieszanka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej pozwala im nieźle urosnąć.
Przy łączeniu suchych składników z mokrymi trzeba pamiętać o jednej zasadzie - mieszamy tylko do połączenia, nie za długo.
Przy długim mieszaniu uwolnisz z mąki gluten, a placki będą gumowate i twarde.
Z dodatkiem jagód pankejki są bardzo soczyste.
Zapraszam na amerykańskie śniadanie.


Składniki:

1 kubek mąki (u mnie orkiszowa jasna)
1 kubek maślanki (mleka 3/4 kubka)
szczypta soli
1 jajko L
1,5 łyżki stopionego masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru/ksylitolu
jagody

Przygotowanie:

  • w jednej miseczce wymieszaj mokre składniki przy pomocy trzepaczki balonowej, w drugiej suche
  • połącz obie miseczki mieszając tylko do połączenia składników. Odstaw na 15 minut
  • wykładaj ciasto na rozgrzaną patelnię licząc po 1 łyżce na placek. Jak pokażą się pierwsze bąbelki posyp placki jagodami. Obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Placki usmażyłam na nieprzywierającej patelni naleśnikowej. Porcję tłuszczu dałam tylko do smażenia pierwszych placków
  • podawaj ułożone w stosik i polane syropem klonowym lub miodem
SMACZNEGO!



4 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!