Sos jest bajecznie łatwy do przygotowania, dlatego nie ma potrzeby kupowania gotowców z niechcianymi dodatkami.
Najważniejsza jest proporcja oleju/oliwy do octu, czyli na 3 łyżki oleju 1 łyżka octu. Proporcje można dowolnie zwiększać, a nadmiar sosu mieć zawsze pod ręką i przechowywać go w lodówce.
Smak winegretu zależy od jakości użytych składników. Dzisiejszy sos przygotowałam na lnianym oleju z dodatkiem octu jabłkowego, takie polskie wydanie.
Smak sosu można zaostrzyć dodatkiem musztardy lub czosnku.
Mój ulubiony smak to winegret słodko-kwaśny z dodatkiem miodu.
I taki przepis podaję, spróbuj może i Tobie posmakuje!
3 łyżki oleju lnianego/innego ulubionego
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu
szczypta soli
świeży pieprz z młynka
Przygotowanie:
- składniki na sos umieścić w dowolnym naczyniu i rozmieszać do powstania gładkiej emulsji
- jeśli robisz większą ilość wygodnie jest umieścić składniki w słoiczku z nakrętką i wymieszać potrząsając słoikiem. Sos po odstaniu w lodówce rozwarstwi się, ale to naturalne, wystarczy powtórnie wstrząsnąć naczyniem, a składniki na powrót połączą się w gładką emusję
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!