czwartek, 8 sierpnia 2019

Sos winegret


Sos winegret to podstawowy zimny sos do wszystkich surówek i sałatek, pochodzi z kuchni francuskiej. Niezastąpiony szczególnie teraz latem przy ogromnej podaży świeżych warzyw i owoców.
Sos jest bajecznie łatwy do przygotowania, dlatego nie ma potrzeby kupowania gotowców z niechcianymi dodatkami.
Najważniejsza jest proporcja oleju/oliwy do octu, czyli na 3 łyżki oleju 1 łyżka octu. Proporcje można dowolnie zwiększać, a nadmiar sosu mieć zawsze pod ręką i przechowywać go w lodówce.

Smak winegretu zależy od jakości użytych składników. Dzisiejszy sos przygotowałam na lnianym oleju z dodatkiem octu jabłkowego, takie polskie wydanie.
Smak sosu można zaostrzyć dodatkiem musztardy lub czosnku.
Mój ulubiony smak to winegret słodko-kwaśny z dodatkiem miodu.
I taki przepis podaję, spróbuj może i Tobie posmakuje!

Składniki:

3 łyżki oleju lnianego/innego ulubionego
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu
szczypta soli
świeży pieprz z młynka

Przygotowanie:


  • składniki na sos umieścić w dowolnym naczyniu i rozmieszać do powstania gładkiej emulsji
  • jeśli robisz większą ilość wygodnie jest umieścić składniki w słoiczku z nakrętką i wymieszać potrząsając słoikiem. Sos po odstaniu w lodówce rozwarstwi się, ale to naturalne, wystarczy powtórnie wstrząsnąć naczyniem, a składniki na powrót połączą się w gładką emusję
                                                                 SMACZNEGO !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!