Moje udka przygotowałam już wieczorem, zatem przez noc marynowały się w lodówce.
Proste, pyszne i nieskomplikowane danie, polecam!
4 kurze udka z hodowli zagrodowej
200 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
papryka słodka, kurkuma, tymianek
1 ząbek czosnku
250 g pieczarek
wiórki masła
Przygotowanie:
- udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać pasatą pomidorową i odstawić do zamarynowania
- pieczarki i czosnek pokroić w plasterki
- na kurczaku rozłożyć pokrojone pieczarki, ułożyć wiórki masła i zapiekać 20 minut. Jeśli passata pomidorowa jest bardzo gęsta rozrzedzić kilkoma łyżkami gorącej wody
- po 20 minutach pieczarki wymieszać z sosem, a udka obrócić na drugą stronę. Zapiekać kolejne 20 minut
- podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!