wtorek, 27 sierpnia 2019

Udka kurczaka w sosie pomidorowym z pieczarkami - fit


Propozycja na obiad z udkami kurczaka w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. To kolejna wersja dietetyczna, bez obsmażania mięsa. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, zalać passatą pomidorową, dodać pieczarki, a całą resztę zrobi piekarnik.
Moje udka przygotowałam już wieczorem, zatem przez noc marynowały się w lodówce.
Proste, pyszne i nieskomplikowane danie, polecam!

Składniki:

4 kurze udka z hodowli zagrodowej
200 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
papryka słodka, kurkuma, tymianek
1 ząbek czosnku
250 g pieczarek
wiórki masła

Przygotowanie:

  • udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać pasatą pomidorową i odstawić do zamarynowania
  • pieczarki i czosnek pokroić w plasterki
  • na kurczaku rozłożyć pokrojone pieczarki, ułożyć wiórki masła i zapiekać 20 minut. Jeśli passata pomidorowa jest bardzo gęsta rozrzedzić kilkoma łyżkami gorącej wody
  • po 20 minutach pieczarki wymieszać z sosem, a udka obrócić na drugą stronę. Zapiekać kolejne 20 minut
  • podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką 

                                                                   SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!