wtorek, 10 września 2019

Curry z kalafiorem


Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe, bo wystarczy jedno naczynie, niewiele składników i szybkie, zdrowe danie gotowe. Danie idealne dla zabieganych, bo można ugotować na zapas, a odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze.
Właśnie rozpoczął się jesienny wysyp kalafiorów stąd moja dzisiejsza propozycja - curry z kalafiorem. Kalafior w orientalnym wydaniu, które posmakuje wszystkim!

Na podobny przepis na ziemniaki zasmażane z kalafiorem Aloo gobi - rodem z Pakistanu zapraszam tutaj.


Składniki na 4 porcje:

1 kalafior
200 g ugotowanych ziemniaków
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki żółtej pasty curry
curry w proszku - opcjonalnie
1 łyżeczka cukru/miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
sok z limonki

Przygotowanie:

  • w garnku rozgrzać olej i podsmażyć pastę curry, następnie dodać rozdrobnionego kalafiora i zalać mlekiem kokosowym. Gotować około 20 minut
  • 5 minut przed końcen gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić do smku curry w proszku, sosem sojowym i sokiem z limonki
  • podawać z ryżem basmati lub pieczywem
                                                                  SMACZNEGO !

Przepis pochodzi z magazynu Delikatesy centrum - jesień 2019

4 komentarzy

  1. hej..w przepisie jest..400ml oleju kokosowego..trzeba poprawic na..mleko czy smietanke kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Weroniko, piękna, kolorowa i wyglądająca bardzo smakowicie kuchnia! A przy okazji tego przepisu to już zupełnie nabrałam ochoty na kalafior, tym bardziej w orientalnej wersji. Serdecznie dziękuję za odwiedzenie mojej strony i miłe słówko :) To zaszczyt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna recenzja, wielkie dzięki. Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!