Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe, bo wystarczy jedno naczynie, niewiele składników i szybkie, zdrowe danie gotowe. Danie idealne dla zabieganych, bo można ugotować na zapas, a odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze.
Właśnie rozpoczął się jesienny wysyp kalafiorów stąd moja dzisiejsza propozycja - curry z kalafiorem. Kalafior w orientalnym wydaniu, które posmakuje wszystkim!
Na podobny przepis na ziemniaki zasmażane z kalafiorem Aloo gobi - rodem z Pakistanu zapraszam tutaj.
1 kalafior
200 g ugotowanych ziemniaków
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki żółtej pasty curry
curry w proszku - opcjonalnie
1 łyżeczka cukru/miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
sok z limonki
Przygotowanie:
- w garnku rozgrzać olej i podsmażyć pastę curry, następnie dodać rozdrobnionego kalafiora i zalać mlekiem kokosowym. Gotować około 20 minut
- 5 minut przed końcen gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić do smku curry w proszku, sosem sojowym i sokiem z limonki
- podawać z ryżem basmati lub pieczywem
SMACZNEGO !
Przepis pochodzi z magazynu Delikatesy centrum - jesień 2019
Przepis pochodzi z magazynu Delikatesy centrum - jesień 2019
4 komentarzy
hej..w przepisie jest..400ml oleju kokosowego..trzeba poprawic na..mleko czy smietanke kokosowa?
OdpowiedzUsuńJasne, że mleczka:) Dziękuję za uwagę:)
UsuńPani Weroniko, piękna, kolorowa i wyglądająca bardzo smakowicie kuchnia! A przy okazji tego przepisu to już zupełnie nabrałam ochoty na kalafior, tym bardziej w orientalnej wersji. Serdecznie dziękuję za odwiedzenie mojej strony i miłe słówko :) To zaszczyt!
OdpowiedzUsuńPiękna recenzja, wielkie dzięki. Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!