Dietetyczne klopsiki z indyka to idealna propozycja dla wszystkich ceniących lekkie, zdrowe jedzenie. Bez obsmażania na tłuszczu przygotujesz równie smaczne klopsy. Nie tylko zdrowsze, ale i łatwiejsze do przygotowania. Układasz przygotowane klopsiki na blaszce, a całą resztę zrobi za ciebie piekarnik. Do tego ulubiony sos i pyszny obiad gotowy!
udziec z indyka
1 cebula
sól, pieprz
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
ulubione zioła - opcjonalnie
olej kokosowy do posmarowania
Przygotowanie:
- z mięsa zdjąć skórę, odzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i razem z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia
- mielone mięso przyprawić solą ipieprzem, dodać jajko i dokładnie wyrobić, aż mięso zacznie się kleić. Na koniec wmieszać bułkę tartą
- formować klopsiki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. klopsiki przy pomocy pędzelka posmarować olejem
- piec w 180*C 20 minut, do lekkiego zrumienienia
- do podania proponuję sos w jesiennym wydaniu pomidorowo-paprykowy. Po przepis zapraszam tutaj
SMACZNEGO !
2 komentarzy
O takie klopsiki z miłą chęcią zjadłabym.
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!