czwartek, 19 września 2019

Dietetyczne klopsiki z indyka



Dietetyczne klopsiki z indyka to idealna propozycja dla wszystkich ceniących lekkie, zdrowe jedzenie. Bez obsmażania na tłuszczu przygotujesz równie smaczne klopsy. Nie tylko zdrowsze, ale i  łatwiejsze do przygotowania. Układasz przygotowane klopsiki na blaszce, a całą resztę zrobi za ciebie piekarnik. Do tego ulubiony sos i pyszny obiad gotowy!


Składniki:


 

udziec z indyka
1 cebula
sól, pieprz
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
ulubione zioła - opcjonalnie
olej kokosowy do posmarowania

Przygotowanie:

  • z mięsa zdjąć skórę, odzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i razem z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia
  • mielone mięso przyprawić solą ipieprzem, dodać jajko i dokładnie wyrobić, aż mięso zacznie się kleić. Na koniec wmieszać bułkę tartą
  • formować klopsiki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. klopsiki przy pomocy pędzelka posmarować olejem
  • piec w 180*C 20 minut, do lekkiego zrumienienia
  • do podania proponuję sos w jesiennym wydaniu pomidorowo-paprykowy. Po przepis zapraszam tutaj
                                                                     SMACZNEGO !




2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!