Dżem aroniowo-śliwkowy pod względem wartości zdrowotnych i odżywczych to niewątpliwie nr 1 w każdej spiżarni. Aronia - polski superfood ma tę zaletę nad innymi owocami, że niewiele traci ze swych wartości nawet podczas smażenia i duszenia.
Dżem przygotowałam ze świeżej aronii, bez przemrażania, także lekko cierpkawy smak nawet po przesmażeniu pozostał. Ma dzięki temu lekko wytrawny smak i jednocześnie o wiele szersze zastosowanie w kuchni, bo może służyć jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów.
Słodzidło zastąpiły dojrzałe, pełne słodyczy śliwki polepszając jednocześnie strukturę dżemu, ponieważ aronia z natury jest dość twarda i sucha.
Uważam połączenie aronii ze śliwką za niezwykle udane i polecam koniecznie wypróbować!
1,5 kg aronii
1,5 kg śliwek
sok z cytryny
Przygotowanie:
- aronię obrać z ogonków i dokładnie umyć. Umyte śliwki odpestkować i przekroić na pół, większe na ćwiartki
- aronię zmiażdżyć tłuczkiem, tak by puściła sok, dodać przygotowane śliwki i rozpocząć podgrzewanie. Podgrzewać powoli, na małym ogniu, by owoce puściły sok, następnie rozpocząć wysmażanie. Smażyłam 2 dni przez około 1,5 godziny dziennie
- gdy dżem zgęstnieje na koniec dodać sok z 1/2 cytryny. Gorącym dżemem napełniać wyparzone, osuszone słoiczki. Mocno zakręcić wieczka. Pasteryzować przez około 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!