Koktajl dyniowy z owocami dzikiej róży

Dzika róża to prawdziwa rekordzistka jeśli chodzi o zawartość witaminy C i oczywiście w surowych, nieprzetworzonych owocach jest jej najwięcej.

Także koktajl z dodatkiem owoców dzikiej róży to najlepsza opcja, by nie zmarnować cennej witaminy C. Już 1-3 owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę.

Właśnie teraz natura obdarza nas owocami dzikiej róży, by wzmocnić system immunologiczny przed sezonem jesienno-zimowym, warto zatem ze spaceru przynieść garść owoców dzikiej róży.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/4 małej dyni Hokkaido
  • 1 gruszka
  • garść owoców dzikiej róży
  • 1 banan
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • z owoców róży odciąć ogonek, przeciąć na pół i dokładnie wybrać ze środka pestki razem z włoskami. Włosków należy się koniecznie pozbyć, bo mogą powodować podrażnienie układu pokarmowego
  • dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki 
  • resztę składników umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *