Dzika róża to prawdziwa rekordzistka jeśli chodzi o zawartość witaminy C i oczywiście w surowych, nieprzetworzonych owocach jest jej najwięcej.
Także koktajl z dodatkiem owoców dzikiej róży to najlepsza opcja, by nie zmarnować cennej witaminy C. Już 1-3 owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tą witaminę.
Właśnie teraz natura obdarza nas owocami dzikiej róży, by wzmocnić system immunologiczny przed sezonem jesienno-zimowym, warto zatem ze spaceru przynieść garść owoców dzikiej róży.
1/4 małej dynii Hokkaido
1 gruszka
garść owoców dzikiej róży
1 banan
1 szklanka wody mineralnej
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- z owoców róży odciąć ogonek, przeciąć na pół i dokładnie wybrać ze środka pestki razem z włoskami. Włosków należy się koniecznie pozbyć, bo mogą powodować podrażnienie układu pokarmowego
- dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Owoce obrać pokroić na mniejsze kawałki
- resztę składników umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
SMACZNEO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!