niedziela, 8 września 2019

Kruche ciasteczka czekoladowe z żurawiną i orzechami. American cookies


Pyszne maślane, kruche ciasteczka nafaszerowane kawałkami czekolady, żurawiny i orzechów. Bardzo łatwe do przygotowania i szybkie do upieczenia. Idealny przepis dla początkujących małych kuchcików.
Dodatki możesz zmieniać wg własnych preferencji smakowych lub zasobności kuchennych szafek.
To ciasteczka upieczone na wzór American Cookies "Schoko", ulubione ciasteczka bywalców Mc Donaldsa.
Zapraszam na domową, zdrowszą wersję.
Ciasteczka upiekłam z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, a cukier podmieniłam erytrolem. Idealne do popołudniowej kawy lub smaczna przekąska na drugie śniadanie.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd.

Składniki na 1 blachę (12 sztuk):

125 g miękkiego masła
90 g ksylitolu/eryrtolu/cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
na czubek noża sody oczyszczonej
180 g mąki orkiszowej
150 g orzechów, żurawiny i posiekanej czekolady

Przygotowanie:

  • piekarnik nastawić na 180*C, blachę wyłożyć papierem do pieczeniaJj
  • masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę
  • mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie połączyć z masą jajeczną i bakaliami. Masa będzie dosyć gęsta. Ciasto podzielić na 12 równej wielkości kawałków i wilgotnymi dłońmi formować kulki. Układać w dość dużych odstępach na blaszce, lekko spłaszczać
  • piec 12 minut w 180*C
  • studzić na kratce. Przechowywać w metalowym lub szklanym pojemniku z zamknięciem 
                                                                SMACZNEGO !


2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!