Dorsz z karmelizowanymi jabłkami i sosem żurawinowym

Smaczny obiad z dorszem w roli głównej, zdrowy, pożywny posiłek dla całej rodziny. Wbrew pozorom obiad z rybą jest szybki i prosty do przygotowania. Dorsza podałam na skarmelizowanych jabłkach z sosem ze świeżej żurawiny. Danie jest pyszne i prezentuje się bardzo apetycznie.

Zapraszam na dorsza w jesiennym wydaniu!

Składniki:

  • 2 porcje dorsza a’160 g
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • 1 jabłko
  • 3/4 szklanki świeżej żurawiny
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu + 1
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • majeranek/tymianek

Przygotowanie:

  • dorsza poporcjować, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć majerankiem
  • jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie poporcjować na mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać cząstki jabłek, obsypać majerankiem i potrząsając patelnią smażyć jabłka przez kilka minut, aż lekko zmiękną
  • przygotowane jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na jabłkach kawałki dorsza, zlać sosik z patelni na rybę i ustawić naczynie w piekarniku nagrzanym do 180*C na 15-20 minut
  • w tym czasie przygotować sos z żurawiny. Owoce umieścić w rondelku, zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać miód/cukier, cynamon, odrobinę masła i dusić do rozpadnięcia się owoców. Trwa to kilka minut. Gdyby był za gęsty, dodać wody. Sos można podać z kawałkami resztek owoców lub zblendować na gładko
  • gotowego dorsza polać przygotowanym sosem. Podałam z ziemniakami i surówką z białej kapusty

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *