Indyk w sosie pomidorowym z papryką to doskonały obiad dla całej rodziny.
Jest bardzo aromatyczny, pożywny i rozgrzewający, idealny na jesienną porę. Gulasz przygotowałam z mięsa udźca indyczego - świetny zdrowszy zamiennik dla mięsa wieprzowego i wołowiny.
Udziec indyczy kupiłam bez skóry i kości co bardzo ułatwiło przygotowanie obiadu.
Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, bo na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
600 g mięsa z indyczego udźca
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia (u mnie kokosowy)
2 łyżki mąki
bulion
250 ml skoncentrowanego przecieru pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
zielenina do podania
Przygotowanie:
- obraną cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić, a kolorowe papryki pokroić w kostkę
- mięso opłukać, osuszyć, wyciąć błonki, następnie pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i mąką, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu
- cebulę i czosnek zeszklić, ściągnąć z patelni do rondla, w którym będziesz przygotowywać gulasz
- na tej samej patelni podsmażyć mięso oprószone wcześniej mąką. Odłożyć do rondla. Na patelnię wlać gorący bulion, zeskrobać resztki ze smażenia mięsa i dołożyć do garnka
- dolać bulionu do mięsa, tak by go przykryć. Dusić około 30 minut, następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić kolejne 10 minut
- gdy mięso jest miękkie dodać przecier pomidorowy, całość zagotować. Skorygować ilość soli. Podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!