środa, 9 października 2019

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym z papryką


Indyk w sosie pomidorowym z papryką to doskonały obiad dla całej rodziny.
Jest bardzo aromatyczny, pożywny i rozgrzewający, idealny na jesienną porę. Gulasz przygotowałam z mięsa udźca indyczego - świetny zdrowszy zamiennik dla mięsa wieprzowego i wołowiny.

Udziec indyczy kupiłam bez skóry i kości co bardzo ułatwiło przygotowanie obiadu.
Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, bo na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:


600 g mięsa z indyczego udźca
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia (u mnie kokosowy)
2 łyżki mąki
bulion
250 ml skoncentrowanego przecieru pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
zielenina do podania

Przygotowanie:

  • obraną cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić, a kolorowe papryki pokroić w kostkę
  • mięso opłukać, osuszyć, wyciąć błonki, następnie pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i mąką, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu
  • cebulę i czosnek zeszklić, ściągnąć z patelni do rondla, w którym będziesz przygotowywać gulasz
  • na tej samej patelni podsmażyć mięso oprószone wcześniej mąką. Odłożyć do rondla. Na patelnię wlać gorący bulion, zeskrobać resztki ze smażenia mięsa i dołożyć do garnka
  • dolać bulionu do mięsa, tak by go przykryć. Dusić około 30 minut, następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić kolejne 10 minut
  • gdy mięso jest miękkie dodać przecier pomidorowy, całość zagotować. Skorygować ilość soli. Podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami 
                                                                  SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!