piątek, 4 października 2019

Naleśniki z jarmużem, pieczarkami i serem feta


Puszyste naleśniki z wytrawnym nadzieniem jarmużowym są bardzo smaczne. Sezon jarmużowy trwa w najlepsze czas zatem wykorzystać te super zdrowe zielone liście. Farsz przygotowałam ze zblanszowanych liści jarmużu, które przesmażyłam z dodatkiem marchewki, cebuli, czosnku i pieczarek.

Pyszne są na gorąco i na zimno.
Podsmażone naleśniki zjedliśmy z sosem czosnkowym.

Składniki na nadzienie:

1 pęczek jarmużu
1marchewka
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
125 g sera feta (mozzarella)
150 g śmietany kremówki
sól, pieprz

Składniki na naleśniki:

przepis tutaj

Przygotowanie:

  • naleśniki przygotuj wg przepisu z bloga
  • z dokładnie umytych liści jarmużu wyciąć grube, środkowe łodygi, następnie zblanszować we wrzątku przez około 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Jak przestygną posiekać na drobne kawałki
  • marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki
  • na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek, marchewkę i pieczarki. Dusić do odparowania wody. Dodać jarmuż, podlać śmietaną i dusić do zagęszczenia nadzienia. Na końcu wkruszyć rozdrobniony ser feta, oprószyć pieprzem i skorygować ilość soli
  • rozłożyć farsz na naleśnikach i zwinąć je dowolnie
  • podawać zrumienione na patelni np. z sosem czosnkowym (jogurt grecki wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny) 
                                                               SMACZNEGO !


2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!