Naleśniki z jarmużem, pieczarkami I serem feta

Puszyste naleśniki z wytrawnym nadzieniem jarmużowym są bardzo smaczne. Sezon jarmużowy trwa w najlepsze czas zatem wykorzystać te super zdrowe zielone liście. Farsz przygotowałam ze zblanszowanych liści jarmużu, które przesmażyłam z dodatkiem marchewki, cebuli, czosnku i pieczarek.

Pyszne są na gorąco i na zimno. Podsmażone naleśniki zjedliśmy z sosem czosnkowym.

Składniki na nadzienie:

  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 marchewka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 125 g sera feta (mozzarella)
  • 150 g śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • z dokładnie umytych liści jarmużu wyciąć grube, środkowe łodygi, następnie zblanszować we wrzątku przez około 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Jak przestygną posiekać na drobne kawałki
  • marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki
  • na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek, marchewkę i pieczarki. Dusić do odparowania wody. Dodać jarmuż, podlać śmietaną i dusić do zagęszczenia nadzienia. Na końcu wkruszyć rozdrobniony ser feta, oprószyć pieprzem i skorygować ilość soli
  • rozłożyć farsz na naleśnikach i zwinąć je dowolnie
  • podawać zrumienione na patelni np. z sosem czosnkowym (jogurt grecki wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny) 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *