Puszyste naleśniki z wytrawnym nadzieniem jarmużowym są bardzo smaczne. Sezon jarmużowy trwa w najlepsze czas zatem wykorzystać te super zdrowe zielone liście. Farsz przygotowałam ze zblanszowanych liści jarmużu, które przesmażyłam z dodatkiem marchewki, cebuli, czosnku i pieczarek.
Pyszne są na gorąco i na zimno.
Podsmażone naleśniki zjedliśmy z sosem czosnkowym.
1 pęczek jarmużu
1marchewka
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
125 g sera feta (mozzarella)
150 g śmietany kremówki
sól, pieprz
Składniki na naleśniki:
przepis tutaj
Przygotowanie:
- naleśniki przygotuj wg przepisu z bloga
- z dokładnie umytych liści jarmużu wyciąć grube, środkowe łodygi, następnie zblanszować we wrzątku przez około 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Jak przestygną posiekać na drobne kawałki
- marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki
- na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek, marchewkę i pieczarki. Dusić do odparowania wody. Dodać jarmuż, podlać śmietaną i dusić do zagęszczenia nadzienia. Na końcu wkruszyć rozdrobniony ser feta, oprószyć pieprzem i skorygować ilość soli
- rozłożyć farsz na naleśnikach i zwinąć je dowolnie
- podawać zrumienione na patelni np. z sosem czosnkowym (jogurt grecki wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny)
2 komentarzy
ale pyszny farsz:)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!