Nie znasz kaszki orkiszowej? Jest delikatna, pyszna i przygotujesz ją w kilka minut.
To jeden z najzdrowszych produktów wzmacniających energetycznie układ pokarmowy, szczególnie żołądek i śledzionę.
Kaszka orkiszowa ma działanie oczyszczające, wspomagające działanie enzymów trawiennych. Powleka ona szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i działa na jelita jak płynny opatrunek.
Polecany przez św. Hildegardę "habermus" zapewni pyszne i odżywcze śniadanie każdego dnia.
Składniki na 2 porcje:
400 ml mleka/wody
4 łyżki grysiku orkiszowego
szczypta soli
8 śliwek
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- do rodelka nalać mleka/wody wsypać kaszkę, dodać szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu trzepaczką balonową doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu mieszać kaszę 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jest gotowa
- w międzyczasie na patelni rozpuścić masło z miodem i dodać dowolnie pokrojone śliwki. Potrząsać patelnią przez kilka minut, aż śliwki puszczą cały sok i zmiękną
- wyłożyć kaszkę do miseczek, poporcjować przygotowane śliwki i rozlać sosik z patelni
SMACZNEGO !
5 komentarzy
Aksamitny i delikatny
OdpowiedzUsuńzdecydowanie pomysł na śniadanie w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńTo wygląda znakomicie!! Jutro rano na śniadanie wypróbuję ten przepis. Dzisiaj korzystam z przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/gnocchi-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami-3901.html to był mój obiad. Wyszło nieźle także polecam. Bardzo smaczne danie.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki:) Serdecznie pozdrawiam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!