Sos ze świeżych grzybów leśnych uwielbiam, dla mnie to najsmaczniejszy jesienny obiad. Prosty, szybki do przygotowania i doskonale smakuje z ziemniakami, makaronem lub innymi kluskami.
Dzisiejszy sos przygotowałam z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Zioła w żadnym wypadku nie tłumią królewskiego smaku grzybów, a jedynie delikatnie go podkreślają.
Dodatek ziół sprawia, że sos jest nie tylko smaczniejszy, ale i lżej strawny.
Do przygotowania sosu możesz użyć każdych grzybów leśnych lub mieszanych, użyłam tylko podgrzybków.
Składniki:
400 g podgrzybków
1 cebula
1 łyżka oleju+1 łyżka masła
sól, pieprz
1 gałązka romarynu
3-4 gałązki tymianku
150-200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- grzybom podciąć nóżki, ewentualnie pozostałości z lasu zdjąć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Trzonki większych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki, kapelusze w paski
- cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tluszczu, dodać posiekane zioła, następnie pokrojone grzyby. Dusić około 10 minut, pod koniec dodać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu
- podawać z posiekaną zieloną pietruszką
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!