Ziołowy sos ze świeżych podgrzybków

Sos ze świeżych grzybów leśnych uwielbiam, dla mnie to najsmaczniejszy jesienny obiad. Prosty, szybki do przygotowania i doskonale smakuje z ziemniakami, makaronem lub innymi kluskami.

Dzisiejszy sos przygotowałam z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Zioła w żadnym wypadku nie tłumią królewskiego smaku grzybów, a jedynie delikatnie go podkreślają. Dodatek ziół sprawia, że sos jest nie tylko smaczniejszy, ale i lżej strawny.

Do przygotowania sosu możesz użyć każdych grzybów leśnych lub mieszanych, użyłam tylko podgrzybków.

Składniki:

  • 400 g podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 150-200 ml  śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • grzybom podciąć nóżki, ewentualnie pozostałości z lasu zdjąć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Trzonki większych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki, kapelusze w paski
  • cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu, dodać posiekane zioła, następnie pokrojone grzyby. Dusić około 10 minut, pod koniec dodać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu
  • podawać z posiekaną zieloną pietruszką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *