piątek, 29 listopada 2019

Jajecznica z pomidorami


Jajecznica z pomidorami to dobry pomysł na urozmaicenie smaku lubianego i bardzo popularnego śniadania. Dzisiejsza z dodatkiem podsmażonej cebulki i pomidora posmakuje każdemu. To proste, pożywne i zdrowe śniadanie, polecam na leniwy sobotni poranek!


Składniki:

4 jajka bio
1 cebula
1 duży pomidor malinowy
1 łyżka masła
2 łyżki mleka lub śmietanki
sól, pieprz
koperek

Przygotowanie:

  • pomidora naciąć z góry na krzyż, sparzyć wrzątkiem, schłodzić i obrać ze skóry. Przekroić na ćwiartki, wybrać łyżeczką środek z pestkami i odrzucić, następnie pokroić pomidora w kostkę
  • obraną cebulę pokroić w kostkę lub piórka
  • na patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę, następnie dodać pomidora. Wbić jajka, odczekać, aż białko zacznie się ścinać, dolać śmietankę i zacząć powoli mieszać zagarniając jajecznicę od środka patelni. Gdyby za szybko się ścinała, odsunąć patelnię z płyty cały czas mieszając, za chwilę ponownie postawić patelnię na ogniu. Na koniec posolić, oprószyć pieprzem
  • podawać posypaną koperkiem lub szczypiorkiem 
                                                                   SMACZNEGO !


                                                                 

4 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!