4 jajka bio
1 cebula
1 duży pomidor malinowy
1 łyżka masła
2 łyżki mleka lub śmietanki
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie:
- pomidora naciąć z góry na krzyż, sparzyć wrzątkiem, schłodzić i obrać ze skóry. Przekroić na ćwiartki, wybrać łyżeczką środek z pestkami i odrzucić, następnie pokroić pomidora w kostkę
- obraną cebulę pokroić w kostkę lub piórka
- na patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę, następnie dodać pomidora. Wbić jajka, odczekać, aż białko zacznie się ścinać, dolać śmietankę i zacząć powoli mieszać zagarniając jajecznicę od środka patelni. Gdyby za szybko się ścinała, odsunąć patelnię z płyty cały czas mieszając, za chwilę ponownie postawić patelnię na ogniu. Na koniec posolić, oprószyć pieprzem
- podawać posypaną koperkiem lub szczypiorkiem
SMACZNEGO !
4 komentarzy
pyszna, ja jeszcze dodaję zielony ogórek
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jajecznicę na niedziele śniadanie;)
OdpowiedzUsuńU mnie to niedzielny rytuał:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!