Kisiel jabłkowy to najprostszy deser, przygotujesz go w kilka minut. Niskokaloryczny, dietetyczny, zjedzony jeszcze ciepły działa rozgrzewająco. Możesz go przygotować na kompocie, na soku, z kawałkami jabłek lub w wersji dla osesków na musie jabłkowym. W każdej wersji posmakuje nie tylko dzieciom!
Składniki:
2 jabłka np. ligol, champion
2 szklanki wody
1-2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
cynamon - opcjonalnie
2 łyżki mączki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w kostkę
- do rondelka wlać 1,5 szklanki wody, dodać rozdrobnione jabłka, cukier, sok z cytryny, cynamon doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, aż jabłka zmiękną
- pozostawione 1/2 szklanki wody wymieszać z mączką ziemniaczaną, następnie wlać do gotujących się jabłek. Mieszać do zgęstnienia masy, ponownie zagotować
- rozlać kisiel do pucharków
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Pyszny kisiel, gotuję wnukom podobnie, tylko zamaist cynamonu dodaję przyprawę do piernika:)
OdpowiedzUsuńTo na pewno bogatszy smak:) Spróbuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!