środa, 13 listopada 2019

Kisiel jabłkowy


Kisiel jabłkowy to najprostszy deser, przygotujesz go w kilka minut. Niskokaloryczny, dietetyczny, zjedzony jeszcze ciepły działa rozgrzewająco. Możesz go przygotować na kompocie, na soku, z kawałkami jabłek lub w wersji dla osesków na musie jabłkowym. W każdej wersji posmakuje nie tylko dzieciom!


Składniki:


2 jabłka np. ligol, champion
2 szklanki wody
1-2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
cynamon - opcjonalnie
2 łyżki mączki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w kostkę
  • do rondelka wlać 1,5 szklanki wody, dodać rozdrobnione jabłka, cukier, sok z cytryny, cynamon doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, aż jabłka zmiękną
  • pozostawione 1/2 szklanki wody wymieszać z mączką ziemniaczaną, następnie wlać do gotujących się jabłek. Mieszać do zgęstnienia masy, ponownie zagotować
  • rozlać kisiel do pucharków 
                                                                  SMACZNEGO !



2 komentarzy

  1. Pyszny kisiel, gotuję wnukom podobnie, tylko zamaist cynamonu dodaję przyprawę do piernika:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!